Снимка: Reuters

Броят на хората, принудени да бягат от насилия и кризи, е надхвърлил 50 милиона, което се случва за пръв път след Втората световна война. Това се констатира в годишния доклад на агенцията на ООН за бежанците, огласен в Женева, съобщиха ДПА и ИТАР-ТАСС.

По данни на бюрото на Върховния комисариат на ООН по правата на човека (БВКПЧ) в края на 2013 г. в света е имало 51,2 милиона бежанци и прокудени от домовете си хора, което е с шест милиона повече от предходната година. Положението е особено драматично за сирийците - по територията на Сирия са разпръснати 6,5 милиона души, избягали от боевете, а други 2,5 милиона са потърсили убежище в съседни държави.

Сред регистрираните за миналата година 51,2 милиона бежанци и прокудени от домовете си хора има 16,7 млн. души с бежански статут, 33,3 млн. вътрешно разселени и 1,2 млн. със заявки за предоставяне на убежище, се констатира в доклада.

През годината нови кризи са възникнали в Южен Судан, Централната африканска република, Украйна и Ирак, които също са принудили много хора да напуснат родните си места. Палестинците, афганистанците и сомалийците, които са мигрирали заради конфликти през минали години, допълват глобалната картина с бежанците.

По думите на Антониу Гутериш, върховен комисар на ООН за бежанците, международната общност е изгубила до голяма степен своите възможности да предотвратява конфликти и свързаните с тях нарушения на човешките права или навреме да намира изход от тях. Съветът за сигурност е блокиран при вземането на решения по много въпроси и в резултат възниква хаос, в който враждуващите страни действат, без да са заплашени от съдебно преследване, подчерта Гутериш.

Развиващите се държави са домакини на 86 на сто от всички бежанци. Пакистан води класацията с 1,6 милиона бежанци, следван от Иран и Ливан. От наброяващите 1,1 млн. души, които през миналата година са кандидатствали за бежански статут, десет на сто са поискали такъв статут в Германия. САЩ, ЮАР, Франция и Швеция допълват челната петица в списъка на държавите, регистрирали най-много заявления за получаване на убежище. Повече от половината от тези заявления са подадени от граждани на Сирия, следвани от граждани на ДР Конго и Мианма.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase