Снимка: БТА

Украинският президент Петро Порошенко събра днес шефовете на ведомства и служби от сферата на отбраната и сигурността, след като проруски сепаратисти свалиха военнотранспортен самолет в Източна Украйна, при което загинаха 49 души, предаде Ройтерс.

"Всички замесени в циничните актове на тероризъм в такива  размери трябва да бъдат наказани. Украйна се нуждае от мир. Терористите ще получат адекватен отговор", подчерта Порошенко в изявление, разпространено от неговата пресслужба.

Още по темата
Президентът на Украйна обяви 15 юни за ден на траур за загиналите в резултат на катастрофата на военнотранспортния самолет Ил-76 на летището в Луганск, предаде ИТАР-ТАСС.

"Обявявам неделя за ден на траур за нашите военни. Това е голяма загуба, не само за семействата на загиналите, но и за цялата страна", се казва в изявлението на президента.

Министерството на отбраната на Украйна първоначално съобщи, че през изминалата нощ в района на летището в Луганск е бил свален самолет Ил-76, на борда на който е имало военнослужещи, техника, снаряжение и продоволствия.

По-късно украинската прокуратура потвърди гибелта на 49-имата военнослужещи, които са били на борда на сваления Ил-76 - 9 членове на екипажа и 40 военнослужещи.

Жертвите този път са повече от жертвите при предишния подобен случай от 29 май, когато бунтовници свалиха военен хеликоптер близо до Славянск и загинаха 12 души, включително генерал, отбелязва Асошиейтед прес.

Според агенцията инцидентът отново остро поставя въпроса за достъпа на бунтовниците до военно оборудване. Украйна обвини Русия, че е позволила три танка да преминат границата и да влязат в Украйна, където са били използвани от бунтовници. Русия отрича да снабдява бунтовниците с военна техника.

Преди днешния инцидент украинското здравно министерство бе заявило, че най-малко 270 души са загинали в сблъсъци между правителствените сили и въоръжените сепаратисти, допълва Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase