Снимка: Reuters, архив
fallback

Ситуацията в Ирак и днес е основната коментарна тема в главните печатни издания в Европа и САЩ. Вестниците са единодушни, че Западът трябва да помогне на Ирак в борбата му срещу настъплението на сунитските джихадисти.

Някои издания коментират причините за възхода и целите на джихадистката групировка "Ислямска държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ). 

"САЩ и Великобритания са длъжни да помогнат за спирането на Ал Кайда", настоява в заглавие британският "Индипендънт", а "Гардиън" призовава: "Нека се върнем в Ирак, за да спасим демокрацията". "Истината е, че ако не действаме сега, със сигурност ще трябва да действаме по-късно", смята "Гардиън". "Индипендънт" обаче предупреждава, че британското правителство има ограничени възможности за действие и основно Вашингтон ще трябва да осъществи намесата в Ирак.

След снощните изявления на президента Барак Обама и неговия говорител за евентуална кратковременна намеса на САЩ в Ирак основните американски печатни издания са силно критични.

"Външната политика на Обама се провали на собствения си тест", коментира в заглавие "Уолстрийт джърнъл" и допълва: "Влиянието на САЩ запада заради поредица от неразумни решения."

"Ню Йорк таймс" подчертава, че иракският премиер Нури ал Малики има значителен принос за политическия хаос в Ирак, тъй като е упражнявал авторитарно властта си, за да подкрепи позициите на шиитското мнозинство за сметка на сунитите. "Защо САЩ трябва да спасяват един опасен лидер като г-н Малики, който се опитва да остане на власт за трети мандат като премиер?", пита "Ню Йорк таймс".

Изданието препоръчва политиците в Ирак да излъчат нов премиер, който да споделя властта, да осъществи необходимите реформи и да включи сунитското малцинство в управлението. Редица издания коментират причините за възхода и целите на сунитските джихадисти. "На световната сцена се появи могъща и безмилостна сила", пише в заглавие британският "Телеграф".

Изданието предупреждава, че границите на държавите в Близкия изток биват преначертавани от джихадистите и посочва сред причините за техния възход американското нахлуване в Ирак преди 11 години, западната кампания за сваляне на сирийския президент Башар ал Асад, подкрепата от Саудитска Арабия и Катар за ислямистки бунтовнически групи в региона.

"При тежките проблеми в Египет Иран се очерта като най-стабилната и мощна страна в Близкия изток. Отново и отново след атаката срещу кулите близнаци на 11 септември иранците предлагаха сътрудничество срещу Ал Каида и техните съюзници. Тези предложения бяха многократно отхвърляни. Време е президентът Обама и Дейвид Камерън за признаят, че ние подпомагахме от десетилетия спонсорирането на тероризма. Трябва да изберем нови съюзници и те трябва да включват Иран", настоява "Телеграф".

Германският "Зюддойче цайтунг" също смята, че възходът на сунитските бунтовници в Ирак не би бил възможен без външна помощ. Изданието цитира експерти, според които Саудитска Арабия и Катар, които доскоро са финансирали джихадистите, вече се страхуват да не би настъплението да се насочи към тях и поради това са започнали да оказват подкрепа само на умерени ислямистки групи.

Друго авторитетно германско издание - "Велт" смята, че пътят към мира минава през разпадането на Ирак. Може би е време Ирак, "това недоносче на колониализма" да прекрати съществуването си като изкуствена държава, предлага вестникът. Според "Велт" само по този начин може да се сложи край на конфликтите между различните верски и етнически групи.

Този сценарий обаче крие опасности, смята американският "Вашингтон пост". "Ако върху части от територията на Сирия и Ирак пусне корени доминиран от ИДИЛ "халифат", той ще бъде оперативна база за терористични удари по цял свят", предупреждава "Вашингтон пост" и допълва: "Разпадането на Ирак по всяка вероятност ще доведе до безкрайно насилие срещу неговото население и това на много други страни по света. Да не се предприеме всичко възможно за предотвратяване на този резултат би било грешка, за която американците може горчиво да съжаляват през следващите години."

На същото мнение е и онлайн изданието на германското списание "Шпигел". "От източното Средиземноморие почти до Каспийско море възниква коридор от провалени държави и смъртно болни нации", пише "Шпигел".

"Голямата, стара Сирия в съседство с Ирак изглежда като държава без бъдеще, люлка на бъдеща омраза, възпалена рана. По иракско-сирийската граница възниква един смъртоносен халифат, който в най-лошия случай ще се превърне в ничия земя, обитавана от племена и терористи и вече напомня на "племенните области" в Пакистан, където не важи никаква държавна власт. Всички останали съседни държави воюват: храбрият малък Ливан за кратко или за по-дълго време остава опустошен от нахлуването на сирийски бежанци, Йордания също усеща това бреме, както и Югозападна Турция. Ако се озърнем още наоколо в региона, Израел и Палестина също са изложени на смъртна опасност, която в техния случай означава нестабилност. От Средиземно до Каспийско море се е оформила зона на нестабилност, която ще се превърне в заплаха за световния мир", посочва изданието. 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

Мъдовски-Попов

преди 9 години

Великите сили се *** в Сирия и сега ще си сърбат попарата. *** си остава ***, независимо дали е американски президент или не е.

18

Фак дъ EU - US

преди 9 години

ВСИЧКО ТОВА СЕ СЛУЧВА ЗАРАДИ УГОДНИЧЕСКИТЕ И АЛЧНИ ИНТЕРЕСИ НА ТАКА НАРЕЧЕНИТЕ ВЕЛИКИ СИЛИ, "ДЕМОКРАТИЧНИ" РАЗВИТИ ДЪРЖАВИ EU - US. КАКТО СЕ КАЗА В ПРЕДНИТЕ КОМЕНТАРИ ..."АКО Е В ТЕХЕН ИНТЕРЕС - ВСЯКО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ Е ОК.АКО НЕ Е В ТЕХЕН ИНТЕРЕС - ВСИЧКО Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ".... ДА ИМ Е'А "ДЕМОКРАТИЧНИТЕ" ДВОЙНИ ЕВРОПЕЙСКО-АМЕРИКАНСКИ СТАНДАРТИ.....

17

Фак дъ EU - US

преди 9 години

Жалко за горките хора - деца, жени, старци и всички невинни граждани на тези държави ( Украйна, Ирак, Либия, Сирия, всички арабски страни, страните от Африка, страните от третият свят, ТАМ КЪДЕТО ИМА ГЛАДНИ И ИЗМЪРШАВЕЛИ ДЕЦА, С ИЗПИТИ ОТ ГЛАД ТЕЛА И ОЧИ, ТАМ КЪДЕТО ИМА ВОЙНИ И ДЕТСКИ ТРУПОВЕ ЛЕЖАТ КАТО РАЗХВЪРЛЕНИ КУКЛИ И ДЕТСКИ ИГРАЧКИ, СЪС ЛЕДЕНИ КУБЧЕТА ПО ТЕЛАТА ЗА ДА НЕ СЕ РАЗЛОЖАТ БЪРЗО И ДА СИ ГИ ПОГРЕБАТ БЛИЗКИТЕ АКО ВЪОБЩЕ НЯКОЙ ОТ РОДИТЕЛИТЕ Е ОСТАНАЛ ЖИВ ДА ГО НАПРАВИ ).

fallback