Снимка: Архив Reuters
fallback

Украйна е готова да плати компромисна цена от до 326 долара за 1000 куб. м руски природен газ за междинен 18-месечен период, за да даде време за слагането на край на спора с Москва. Това съобщи главният изпълнителен директор на Нафтогаз Андрей Коболев, цитиран от Ройтерс.

Компромисната цена е била предложена от Европейския съюз (ЕС) по време на тристранните преговори, в които Брюксел участва като медиатор. “По наше мнение Европейският съюз е предложил компромис, който не е лош”, посочва Коболев, като подчерта обаче, че според Киев и тази цена е прекалено висока.

Русия заплаши да спре доставките за Украйна, ако Киев не започне да плаща дълговете си от понеделник, припомня информационната агенция.

В сряда Русия предложи на Украйна да намали със 100 долара цената на синьото гориво до 385 долара за 1 000 куб. метра. Киев настояваше цената да се установи на ниво от 286 долара – преференциалното ниво, договорено от проруския президент Виктор Янукович. Той обаче напусна Украйна през февруари заради размириците в страната, след като отказа да подпише споразумението за асоцииране с ЕС.

По-ниските, преференциални цени действаха до април, когато Газпром на два пъти увеличи цените до 485 долара за 1 000 куб. м руски газ с мотива, че Нафтогаз не спазва договорните си задължения и трупа дългове. Оттогава Киев и Москва спорят за газовите доставки, както и за размера на украинския дълг за руското синьо гориво.

Според Русия Украйна е натрупала дълг от над 4 млрд. долара за природен газ. Москва постави условие Киев да плати 1,95 млрд. долара до понеделник. В тази връзка Коболев подчерта, че до края на деня “има още пет часа” и “всичко може да се случи”.

Междувременно украинската агенция УНИАН съобщи, че ЕС е отпуснал първия транш от безвъзмездна помощ в размер на 250 млн. евро за финансиране на проекта за подкрепа за реформа и развитие на Украйна на обща стойност 355 млн. евро. Вторият транш ще бъде изплатен през второто тримесечие на 2015 г.

Повече икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

40

СТРАННИК

преди 10 години

МИЛЛЕР не исключил, что "Газпром" может ввести ограничения для европейских компаний, которые будут заниматься реверсом газа для Нафтагаза Украины.

39

СТРАННИК

преди 10 години

Юрий Продан предложил Гюнтеру Эттингеру провести новую встречу по газу с участием России в ближайшие дни, сообщило минэнергоугля Украины.

38

СТРАННИК

преди 10 години

Россия не планирует до понедельника возобновлять трехсторонние встречи по газу!

fallback