Снимка: Архив Reuters

Украйна е готова да плати компромисна цена от до 326 долара за 1000 куб. м руски природен газ за междинен 18-месечен период, за да даде време за слагането на край на спора с Москва. Това съобщи главният изпълнителен директор на Нафтогаз Андрей Коболев, цитиран от Ройтерс.

Компромисната цена е била предложена от Европейския съюз (ЕС) по време на тристранните преговори, в които Брюксел участва като медиатор. “По наше мнение Европейският съюз е предложил компромис, който не е лош”, посочва Коболев, като подчерта обаче, че според Киев и тази цена е прекалено висока.

Русия заплаши да спре доставките за Украйна, ако Киев не започне да плаща дълговете си от понеделник, припомня информационната агенция.

В сряда Русия предложи на Украйна да намали със 100 долара цената на синьото гориво до 385 долара за 1 000 куб. метра. Киев настояваше цената да се установи на ниво от 286 долара – преференциалното ниво, договорено от проруския президент Виктор Янукович. Той обаче напусна Украйна през февруари заради размириците в страната, след като отказа да подпише споразумението за асоцииране с ЕС.

По-ниските, преференциални цени действаха до април, когато Газпром на два пъти увеличи цените до 485 долара за 1 000 куб. м руски газ с мотива, че Нафтогаз не спазва договорните си задължения и трупа дългове. Оттогава Киев и Москва спорят за газовите доставки, както и за размера на украинския дълг за руското синьо гориво.

Според Русия Украйна е натрупала дълг от над 4 млрд. долара за природен газ. Москва постави условие Киев да плати 1,95 млрд. долара до понеделник. В тази връзка Коболев подчерта, че до края на деня “има още пет часа” и “всичко може да се случи”.

Междувременно украинската агенция УНИАН съобщи, че ЕС е отпуснал първия транш от безвъзмездна помощ в размер на 250 млн. евро за финансиране на проекта за подкрепа за реформа и развитие на Украйна на обща стойност 355 млн. евро. Вторият транш ще бъде изплатен през второто тримесечие на 2015 г.

Повече икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase