Снимка: Reuters

Киев обвини Русия, че "незаконно извозва" сирачета от района на "безопасния" град Донецк, център на непризната сепаратистка република в Източна Украйна, информира руското мрежово издание "Правда".

Според украинското външно министерство деца сираци се извозват незаконно от град Снежное край Донецк в Русия. Ведомството обвинява федерацията, че на 12 юни е пуснала деца през границата без съответните разрешителни документи, а само с актове за раждане, с което е нарушила ред споразумения.

По данни, "проверени от украинския генерален консул в Ростов на Дон и потвърдени от компетентните органи на Украйна, става дума за 16 деца сираци измежду украинците, "отвлечени в Снежное от въоръжени представители на т. нар. Донецка народна република", цитира "Правда" по Интерфакс разпространено снощи изявление на киевското дипломатическо ведомство.

Според украинското министерство децата се намират в руския град Донецк, разположен в Ростовска област. Киевските дипломати заявяват, че Русия е нарушила двустранни споразумения с Украйна и поети от Москва международни ангажименти в сферата на детските права, залегнали по-специално в съответната конвенция на ООН.

Извозването на деца в чужбина без разрешителни документи представлява в случая престъпление - "международно отвличане на деца (. . .) със съответните правни последици" за извършителите, техните помагачи и виновните в бездействие, подчертава украинското министерство. Според "Правда" Киев е изпратил на Москва вербална нота с настоятелно искане за "спешни изчерпателни мерки, насочени към незабавно връщане на децата в Украйна и търсене на отговорност от лицата, замесени в съдействие за незаконното им влизане в Руската федерация".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase