Снимка: Reuters

Тринадесет души бяха убити при атака срещу международното летище на най-големия пакистански град, Карачи, която започна снощи. Всички 10 нападатели бяха ликвидирани рано тази сутрин, предадоха световните агенции, като се позоваха на местните власти.

С това общият брой на убитите при атаката достигна 23. Още толкова хора загинаха снощи при самоубийствен атентат срещу два ресторанта, посещавани от шиити, в югозападното пакистанско градче Тафтан, предаде Франс прес, като се позова на местните власти.

Летището на Карачи - южния пакистански мегаполис с население от над 18 милиона души, спря да обслужва полети по време на атаката, която продължи около 6 часа. Не бяха нанесени щети на самолети.

В групата чуждестранни бойци, нападнали летището, е имало етнически узбеки, съобщи пакистанският генерал Рихван Ахтар, предаде Ройтерс. Той каза по телевизията, че трима от нападателите са се взривили, а седем са били убити от пакистанските сили за сигурност. "Изглежда, че те са били узбеки", заяви генералът.

Малко преди полунощ десет въоръжени мъже, облечени във военни униформи, със стрелба си пробиха път до стария терминал на летището, използван главно за чартърни и частни полети.

Отговорността поеха пакистанските талибани, които се борят да свалят правителството и да създадат шериатска държава. Те заявиха, че атаката е в отговор на нападенията, които пакистанската армия е извършила срещу техни бастиони близо до границата с Афганистан.

На разсъмване армията съобщи, че е възстановен контролът върху летището, но от една от сградите продължава да се издига гъст дим, отбелязва Ройтерс.

Атаката бе извършена в момент, когато правителството на пакистанския премиер Наваз Шариф се опитва да започне преговори с ислямисткото движение за слагане на край на конфликта.

Към момента на нападението в югозападната провинция Белуджистан, в двата ресторанта са се намирали шиити, които се връщали от поклонение в Иран. 23 от тях били убити и 7 – ранени.

Четирима атентатори самоубийци извършили атаката в два ресторанта, в които се намирали общо около 300 шиитски поклонници.

Никой не е поел до момента отговорност за това нападение.

Шиитското малцинство, което е около една пета от населението на Пакистан, често става мишена на атаки от страна на радикални сунитски групировки, включително такива, свързани с терористичната мрежа Ал Кайда.

Пакистанската провинция Белуджистан, която граничи с Афганистан и Иран и е център на газодобивната промишленост в страната, редовно става арена на насилие, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase