Снимка: БТА
fallback

Руският президент Владимир Путин допусна възможността историческото име на Волгоград – Сталинград, да се върне с референдум на руския град, където Червената армия разби нацистките войски в решаваща битка от Втората световна война, предаде Асошиейтед прес.

Градът бе преименуван Волгоград през 1961 г. като част от отхвърлянето на култа към личността на диктатора Йосиф Сталин, отбелязва АП.

Миналата година обаче местните власти решиха да използват историческото име на града в някои общински декларации за войната. Това разгневи мнозина в Русия, където името и наследството на Сталин продължават да пораждат разгорещени спорове.

Путин направи изказването си вчера на среща с руски ветерани в Нормандия, където присъстваше на церемониите по случай 70-годишнината от съюзническия десант през Втората световна война.

В отговор на предложението на един ветеран да се върне името Сталинград, Путин каза, че това би могло да се реши с референдум.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

155

минаващ

преди 9 години

Само да припомня на джуджето че истинското име на Волгоград е Царицин. Щот както е тръгнал да вземе да преименува и Санкт Петербург на Ленинград. Ама *** да му мислят.

154

Анонимен

преди 9 години

До ВалжанВалжане Мао Дзе дун е най кървавият диктатор на 20 век!ФАКТ!Не лъжи!

153

Анонимен

преди 9 години

Сталин -най-кървавия диктатор на всички временаЗа геноцида няма давностЕС трябва да осъди официално геноцида на комунистическя холокост,за да вървим напредСрам за Европа,чу не е осъдила на нюрнбернския процес и кръволока СталинСега избира сталинистчето станишко за евродепутатСрам и позор за демокрацията

fallback