Боу Бергдал. Снимка: Reuters

Талибанската съпротива в Афганистан разпространи видео, показващо последните мигове в плен на американския войник Боу Бергдал. Сержантът премигва постоянно сякаш не е свикнал със светлината, а може би, защото е готов да се разплаче всеки момент.

Изглежда Боу все още не смее да повярва, че свободата е само на минути разстояние след 5 години като заложник. Погледът му се премества към небето, където се задава хеликоптер на американската армия.

Напрежението изглежда почти непоносимо за пленника, най-вероятно от страх, че всичко е постановка, коментира БиБиСи.

След кацането на хеликоптера, американските войници се насочват към своя дългогодишен враг. Срещата между представителите на армията на Съединените щати и на терористичната мрежа “Хакани”, които се опитват да се избият помежду си в последните 13 години, сама по себе си е необикновена.

Всички бързат да приключат размяната. Размяна, която всички американски врагове считат за явна и категорична победа над Вашингтон.

Дейвид Седни, ръководител в Пентагона за Афганистан, Пакистан и Централна Азия, споделя пред БиБиСи: “Това видео е от изключително значение за талибаните, още повече след като афганистанският народ показа категорично волята си на скорошните избори в страната. Тогава талибаните заплашиха с вендета всички, които гласуват, но изборната активност беше изключително висока”.

Според Седни сега бунтовниците искат да демонстрират, че влиянието им не е отслабено. Размяната на един за пет военнопленници несъмнено ще бъде използвана като силен коз при набирането на доброволци за очакваната офанзива през лятото, счита експертът. Седни е убеден, че талибаните ще опитат да разклатят увереността на афганистанците в следващите месеци в опит да завземат контрола над страната до 3-4 години.

Един от преговарящите за освобождаването на Боу Бергдал разкрива, че “талибаните не са били толкова щастливи много отдавна”. Те празнували, черпели с бонбони и специални ястия.

“Подобно сделка е нещо, което те чакат от години. Сега най-накрая се случи”, споделя преговарящият. “Талибаните са убедени, че вече са сила, с която Вашингтон се съобразява и най-накрая значимостта им е призната от врага”, посочва още той.

Някои специалисти считат това развитие за истинска катастрофа и огромна грешка на администрацията на президента Обама.

Но има и мнения, че настоящата сделка може да е началото на позитивно развитие.

Талибаните са заклеймени като терористи, но сега американците преговарят с тях. Тази промяна може да даде нова посока в намирането на мирно решение на конфликта. Изглежда разговорите са възможни и това дава надежди, че директни преговори за спиране на насилието са реална перспектива.

Самият американски президент Барак Обама заяви категорично, че не приема критики по размяната, настоявайки, че дори Джордж Вашингтон и Ейбрахам Линкълн са били атакувани по същия начин за свои твърди решения.

“Войните свършват с преговори и размяна на затворници”, вярва Обама.

Дали обаче в същото вярват и талибаните е съвсем друг въпрос.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase