Снимка: Reuters

Руският президент Владимир Путин приветства предложенията на новоизбрания си украински колега Петро Порошенко за спиране на кръвопролитията в Украйна, предаде ИТАР-ТАСС.

Путин призова украинските власти да прекратят незабавно военната операция срещу проруските сепаратисти в югоизточни области, за да започнат преговори за намиране на изход от кризата. Страни в мирния диалог трябва да са новите прозападни украински ръководители в Киев и привържениците на федерализацията на Украйна, както Москва нарича проруските бунтовници, подчерта той пред журналисти в равносметка на своите срещи по време на участието си в церемониите по случай 70-ата годишнина от десанта в Нормандия.

Путин даде да се разбере, че Русия ще защити икономиката си, когато Украйна влезе в Европейския съюз, предаде още ИТАР-ТАСС.Впоследствие руската агенция уточни, че президент е дал да се разбере, че страната му ще защити своята икономика и пазар, в случай че Украйна подпише икономическата част от споразумението за асоциирането си с ЕС - нещо, което се очаква да стане съвсем скоро.

Според Ройтерс руският президент е предупредил новия си украински колега и лидерите от ЕС, че страната му ще предприеме протекционистки мерки в подкрепа на своята икономика и пазар, в случай че Украйна подпише икономическата част от споразумението си за асоцииране със съюза - нещо, което се очаква да стане съвсем скоро.

От 18 милиона трудоспособни жители на Украйна, 5-6 милиона работят в Русия, трябва да помислим за уреждането на този въпрос, ако Украйна влезе в ЕС, цитира още Путин ИТАР-ТАСС.

Руският президент изрази задоволство от, по думите му, позитивните си разговори със своите западни колеги, включително с президентите на САЩ и Франция, Барак Обама и Франсоа Оланд, германския канцлер Ангела Меркел и британския премиер Дейвид Камерън. 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase