Снимка: Reuters
fallback

Срещата на американския президент Барак Обама с украинския му колега Петро Порошенко и предупрежденията на Г-7 към Русия за нови санкции, ако напрежението в Украйна не намалее, са водеща тема за чуждите издания.

Срещата на Обама с Порошенко беше първата, откакто Украйна избра нов лидер - избор, който Обама определи като мъдър, отбелязва в. "Гардиън". След тази среща Обама отиде в Брюксел, където заедно с останалите западни лидери от Голямата седморка засвидетелства желанието си успешните президентски избори в Украйна да се използват като основа за уреждане на конфликта между Москва и Киев. Това означа, че макар Обама да продължава да е силно критичен към руския президент Владимир Путин, той ще използва европейската си обиколка, за да постави акцент върху възможността за възобновяване на доверието между Русия и Запада в зависимост от поведението на Москва в Украйна в идните седмици, отбелязва "Гардиън".

За подобна възможност намекна и Меркел. Според западни представители Обама и Меркел са до известна степен окуражени от реакцията на Кремъл към украинските президентски избори, допълва изданието.

Според вестник "Индипендънт" обаче Обама не е променил негативната си позиция към Русия, която вчера обвини в съживяване на мрачните тактики от миналото, за да запази влиянието си над Украйна.

В. "Ню Йорк таймс" отбелязва, че и във Варшава по време на срещите си с редица лидери на страни съюзници на САЩ, и в Брюксел през първия ден от срещата на Г-7, Обама така и не успя да постигне онова, което желаеше - единна позиция за Русия.

Лидерите на Великобритания, Франция и Германия си уредиха двустранни срещи с Путин във Франция, което означава, че те не само не искат да обръщат изцяло гръб на руския лидер, за което настоява Обама, но и не одобряват идеята да продължат напред с усилията за изолиране на Кремъл. За пример се посочва френското правителство, което отново повтори, че ще продължи да работи по сделката за продажбата на военни кораби на Москва на стойност 1,6 милиарда долара, както и по плана си да обучава 400 руски моряци във Франция по-късно този месец.

В. "Вашингтон пост" поставя акцента върху речта на Обама във Варшава, която беше ключов момент от европейската му обиколка. В нея Обама обеща САЩ да защитават свободата в Европа и демократичните движения по целия свят. Това обещание идва в момент на дълбоката криза с Украйна. Обама така и не обясни какво ще направи неговата администрация в подкрепа на каузата за защита на свободата и демокрацията по света. А това както е известно е трудно предизвикателство за Вашингтон в момент, в който той се опитва да постигне напредък в други външнополитически области, като борбата с тероризма и и в областта на търговията.

Обещанията на Обама във Варшава дойдоха в момент, в който руският президент Владимир Путин разкритикува остро американския империализъм и подчерта, че най-агресивната политика е американската, обобщава в. "Фигаро".

Докато Обама твърдеше във Варшава, че украинците са наследници на полския синдикат "Солидарност", изиграл водеща роля в демократизацията на Полша, и докато лидерите на Г-7 предупреждаваха Русия с по-сурови санкции, руският президент Владимир Путин обвини Запада за случващото се в Украйна, отбелязва в. "Монд", по повод интервюто на Путин за френските медии Юроп 1 и Те Еф 1.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

39

Анонимен

преди 9 години

SVETYT VI OSTAVI 25 GODINI SLED STUDENATA VOINA DA VI VIDI AKYLYT KOLKO E NO VIE SE OSRAXTE TOTALNOOO

38

Анонимен

преди 9 години

IZDYNIXTE SE MAIMUNQQK IZDYNIXTE SE KATO BOMBETA.KIRLIVANI KRAVARI TYPI NIKOI VI NE ISKA VAS V TOQ SVQT.BEZ USA ZEMQTA SHTE E RAI.

37

bg

преди 9 години

Pod "demokrati4ni dvijenija"kolonialistkite sataninski svine Siria li imat v predvid?

fallback