Андерс Фог Расмусен. Снимка: архив, Reuters
fallback

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен призова Русия да върне Крим на Украйна. Присъединяването на Крим към Руската федерация е незаконно, не го признаваме и за нас полуостровът е част от Украйна, призоваваме Русия да го върне, заяви той пред журналисти.

Настояваме за пълно оттегляне на руските войски от украинската граница, виждаме изтегляне, но все още има десетки хиляди войници в този район и присъствието им там е неоправдано, посочи генералният секретар.

Oще по темата

Той определи руските военни действия в Крим като агресивни и незаконни и поясни, че украинската криза, на прага на НАТО, изправя пакта пред нова обстановка по отношение на сигурността, която изисква изработването на нови отбранителни планове.

Расмусен съобщи, че изготвянето на тези планове вече е в ход. Ще преценим какво още да направим; украинската криза показа, че обхватът на заплахите се разширява и става непредвидим, допълни той.

По думите му Русия е опитала да преначертае силово границите. Много е важно международната общност да окаже икономическа подкрепа на Украйна, заяви генералният секретар.

По отношение на планираната нова операция на НАТО в Афганистан "Решителна подкрепа" Расмусен изрази убеденост, че тя ще може да започне на 1 януари догодина. Преди около месец от Алианса изразиха опасение, че липсата на сключена договореност между пакта, Вашингтон и Кабул е на път да доведе до пълното изтегляне на западните сили от Афганистан. Планираме новата мисия от 1 януари 2015 г., но предполагам, че трябва да се подготвим и за изтегляне. Уверен съм, че правната рамка ще бъде налице навреме, каза Расмусен.

В отговор на въпрос за президентските избори в Сирия той заяви, че те са фарс. Те не са по международните стандарти за свобода, прозрачност и честност и вярвам, че нито един съюзник няма да признае резултатите, посочи генералният секретар.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

176

взривени тръби

преди 9 години

Ако Десен сектор взривят тръбите (те са доста!) ЩАТнИТЕ ще взривят поне трима техни камандири. Няма ПО-ГОЛЯМА услуга и за България, и за Останалия свят от това. Хей, Поток, здравей, здравей! Юг-Поток, ти нов и весел ...

175

тромавото Нато

преди 9 години

Имаше един виц за камилата, дето останала неизядена от лъва, защото не се засмяла на един много смешен лъвски ВИЦ. Чак след 3 дена разцепила гората от тричасов смях, след като разбрала смешката.

174

NKS

преди 9 години

Куче което лае не хапе :)

fallback