Барак Обама. Снимка: Reuters

Европейската сигурност е "неприкосновена" и "крайъгълен камък" на сигурността на САЩ, заяви президентът на САЩ Барак Обама при пристигането си в Полша. "Това е ангажимент, който е особено важен в този момент", каза Обама, застанал пред американски и полски изтребители F-16 на варшавското военно летище, съобщи АП.

САЩ преразглеждат военното си присъствие в Европа в резултат на руската интервенция в Украйна, посочи междувременно в изявление Белият дом, цитиран от Ройтерс. Това става в началото на четиридневната европейска обиколка на президента Барак Обама.

Обама ще призове Конгреса да подкрепи "Инициатива за успокояване на Европа" в размер до 1 милиард долара, за да се засилят американските военни ротации на континента, се казва в изявлението.

Това ще включва засилено участие на американските военноморски сили при разгръщания на военноморските сили на НАТО, "включително по-постоянни разгръщания" в Черно и Балтийско море, заявява Белият дом.

"Преразглеждаме присъствието на нашите сили в Европа в светлината на новите предизвикателства за сигурността на континента", се посочва в изявлението. "Тези усилия няма да са за сметка на други приоритети в отбраната като ангажимента ни към възстановяването на баланса в Азиатско-тихоокеанския регион".
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase