Снимка: Reuters

Генерал Абдел Фатах ас Сиси е получил голямо мнозинство от гласовете на президентските избори в Египет, предават световните агенции, позовавайки се на неофициални данни от преброяването, започнало веднага след края на гласуването вчера.

ДПА съобщава, че Сиси е получил над 97 процента от гласовете в около една четвърт от избирателните секции, където преброяването е приключило.

Според цитирани от Ройтерс съдебни източници подкрепата за Сиси в половината избирателни секции в страната е 91,8 процента, а единственият му съперник Хамдин Сабахи има около 3,4 процента при около 4,8 процента невалидни бюлетини.

Още по темата

Франс прес съобщава за 93 процента подкрепа за Сиси в 15 процента от секциите.

Тридневното гласуване на президентските избори приключи вчера. Официалните резултати не се очакват преди 5 юни.

Веднага след първото обявяване на данни за резултата от президентския вот около 1000 души излязоха на централния площад "Тахрир" в Кайро да отпразнуват победата на генерала, който оглави преврата срещу Морси, предава Ройтерс. Привържениците на Сиси натискаха клаксони на коли и размахваха знамена.

Популярният генерал обаче може да не получи масовата подкрепа на египетските граждани, която е необходима за възстановяването на реда и икономиката на страната, отбелязва Ройтерс. Избирателната активност на президентския вот е била 44,4 процента процента, което е доста под 52-та процента активност на предишните президенски избори през 2012 г., когато беше избран ислямисткият президент Мохамад Морси. Морси беше свален от власт през юли миналата година след масови протести, които доведоха до преврат, оглавен от Сиси.

Слабата активност на избирателите се дължи на различни причини, пояснява Ройтерс. Ислямисткото движение "Мюсюлмански братя", към което принадлежеше бившият президент Морси, бойкотира изборите, заявявайки, че те са продължение на военния преврат от юли миналата година. След смяната на властта в Кайро движението беше забранено, около 1000 негови членове бяха убити във военни и полицейски репресии, а стотици негови лидери бяха изправени на съд.

Друга част от египетските избиратели не се чувстват убедени, че Сиси има визия за решаване на проблемите на страната, допълва Ройтерс.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase