Траян Бъсеску. Снимка: архив, Ройтерс
fallback

Румъния подкрепя без резерви всяко действие на Република Молдова за присъединяване към ЕС,  казва румънският президент Траян Бъсеску в специално интервю за Bulgaria On Air.

„Молдова е румънска земя. Де факто ние сме две държави и един народ, и по бреговете на Прут. Говорим един и същи език, имаме една и съща писменост, история, обичаи. Но с Молдова обединението може да стане в рамките на ЕС“, посочи той.

Бъсеску каза още, че Румъния няма да бъде засегната, ако ЕС наложи строги икономически санкции на Русия заради Украйна.

„Румъния е една от страните, които подкрепят без резерви прилагането на икономически санкции на Руската федерация в случай, че напрежението в Украйна ескалира. Не можем да кажем, че това се случва в настоящия момент. Но ако бъде взето решение за налагане на санкции, Румъния като държава ще бъде слабо засегната, защото от Руската федерация ние внасяме 5 % от газа, от който се нуждаем. Работим с термоцентрали, можем да се лишим от газа от Руската федерация, износът ни за руската федерация е малък“, обясни той.

Данните на Евростат, че Румъния е с най-голям икономически растеж в ЕС за първото тримесечие на 2014 година, Бъсеску коментира с думите, че формулата за успех е в мерките за преструктуриране на румънската икономика през 2010-2011 година.

„Истина е, че мерките, които бяха предприети, бяха много болезнени за народа и за компаниите, но в същото време успяхме да запазим бизнес средата незасегната по време на кризата. Не наложихме на компаниите допълнителни данъци-такси. Отрязахме от сметките, предназначени да влязат в държавния бюджет. Това създаде и доверие“, обясни той.

По думите му по време на кризата в Румъния инвестициите не са намалели и сега се събират плодовете от компаниите, които са започнали да инвестират по време на кризата.  Бъсеску прогнозира, че тази година страната му ще постигне икономически растеж от 4,5 %.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

31

Анонимен

преди 9 години

До Анониме- 44За да си добре трябва да си далеч ne samo от руската *** no i ot balgarskata kochina. MAFIOTI!

30

Анонимен

преди 9 години

Pумъния ce izplashi rusnacite da ne slojat raka na Moldova. Sega EC po kratkata procedura shte priemat i Moldova. Amerika shte butni mako parichki za dobroto delo.

29

Анонимен

преди 9 години

смешки....Ес не допуска пормяан на гнации в противен случай и ние щяхме да си поискаме Западните българсик покрайнини след като Югославия вече не съществува като правен субект!

fallback