Петро Порошенко. Снимка: Reuters

Мирът в Украйна ще бъде гарантиран за всички, независимо от политическите позиции. Това заяви Петро Порошенко, който печели проведените вчера в Украйна президентски избори, цитиран от Укринформ.

Още по темата

„В Украйна войната ще приключи и мирът ще бъде гарантиран за всички, независимо от политическите позиции. А на тези, които взеха оръжие в ръце, ще бъде предложено правото на амнистия, ако по ръцете им няма кръв. Но онези, които са разстрелвали мирни хора и войници, трябва да се окажат на подсъдимата скамейка“, каза Порошенко.

Той подчерта, че неговата визита в Донбас ще бъде ознаменувана с гаранции за сигурността на неговите жители.

„Визитата в Донбас ще се ознаменува с това, че ще дадем гаранции за сигурност на всички жители, гаранции за защита на техните права, право да говорят на езика, на който искат, право да отбелязват празниците, които считат за нужни, право на икономическо развитие, но ключовата позиция е сигурност“, увери Порошенко.

Милиардерът Петро Порошенко печели изборите още на първия тур, спечелвайки над 50% от гласовете – това сочат предварителните данни, предаде РИА Новости. Междинните данни на украинската ЦИК отчитат 54,56% от гласовете за Порошенко. Сходни са и резултатите от екзит  пол – над 55%. Бившият премиер Юлия Тимошенко получава 13,28% от гласовете.

Партията на регионите признава президентските избори в Украйна за състояли се, а новоизбраният президент - за легитимен, каза днес един от лидерите на партията Олександър  Вилкул, цитиран от ИТАР-ТАСС.

 "Изборите се състояха. В Украйна има легитимно избран президент. Победи Украйна, а това значи, че е победила и Партията на регионите", заяви Вилкул.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase