Дмитрий Медведев. Снимка: архив, Reuters

Украйна определи като провокация днешната визита на руския премиер Дмитрий Медведев в анексирания към Русия на 18 март полуостров Крим, предаде Франс прес.

"Визитата на руския премиер в окупирания Крим точно в деня на президентските избори в Украйна е преднамерена провокация, която има за цел да дестабилизира обстановката в Украйна", се посочва в изявление на украинското министерство на външните работи.

"Това противоречи на желанието, изказано от руския президент Владимир Путин, изборите в Украйна да се произведат спокойно", се допълва в изявлението.

Медведев ще остане в Крим и утре, посочва агенцията.

Посещението му става по-малко от 24 часа, след като в източната част на Украйна самопровъзгласилите се Донецка народна република и Луганска народна република подписаха меморандум за обединена съюзна република, посочват ИТАР-ТАСС и сайтът на руската телевизия РТ.

Меморандумът за съюзната република беше подписан вчера по време на конгрес в Донецк, на който присъстваха представители на осем украински области, припомня РТ.

Новият съюз ще се казва Новоросия, поясни вчера Денис Пушилин, един от лидерите на проруските сепаратисти на Донецката народна република.

Меморандумът бе подписан от самопровъзгласилия се за премиер на Донецката народна република Александър Бородай, а от Луганската народна република - от нейния самопровъзгласил се губернатор Алексей Карякин.

Украйна и западните поддръжници на правителството в Киев възприеха тази новина като провокация, отбелязва ДПА.

На конгреса в Донецк вчера делегатите освен това са решили и да се създаде коалиция, подкрепяща федерализацията на Украйна, и наречена Народен фронт, посочва руската телевизия РТ. Става дума за обществено-политическа коалиция. В нея влизат областите Одеса, Николаев, Днепропетровск, Запорожие, Харков, Донецк, Луганск и Херсонск, твърди РТ.

В Донецк 145-те делегати в конгреса вчера приеха и манифест, в който се обещава самоопределяне и защита на народа от терора на нацистките престъпни банди, допълва РТ. В манифеста се посочва, че Народният фронт е съставен от всички, които са готови да се съпротивляват на самоназначените в Киев власти, започнали война срещу народа си.

Коалицията обещава и да защитава невинните цивилни от терора на нацистките банди, финансирани от олигарсите и от чужди тайни служби и се зарича да води борба за правото на народа за порядъчен живот.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase