Снимка: Reuters

Украинците гласуват масово за нов президент, който ще има тежката задача да сложи край на проруския сепаратистки бунт в източната част на страната и да нормализира отношенията с Русия, предаде Франс прес.

На изток обаче, където сепаратистките бунтовници предупредиха, че ще направят всичко възможно да попречат на изборния процес, има малко признаци за работещи изборни бюра.

Според администрацията на Донецка област там са успели да отворят по-малко от 18 процента от бюрата. Централната избирателна комисия съобщи, че в съседната отцепническа област Луганск могат да гласуват едва 17 процента от избирателите.

Още по темата

ИТАР-ТАСС цитира представител на сепаратистите в Донецк, според когото към момента там не е отворена нито една избирателна секция. Не са отворени и избирателните секции на градското летище, където ЦИК на 23 май реши да прехвърли няколко окръжни избирателни комисии. По предварителни данни киевските власти "дори не са се опитали да доставят там бюлетини", посочи източникът.

За 12.00 часа местно време (и българско) на пл. "Ленин" в Донецк е планиран митинг срещу президентските избори в Украйна.

Организирането на подобни прояви беше обявено във всички градове на самопровъзгласилата се Донецка народна република, каза неин представител. В град Донецк и околностите му обстановката е спокойна.

Организирането на изборен процес в град Славянск е невъзможно, съобщи пред журналисти председателят на ЦИК на Украйна Михаил Охендовски, цитиран от ИТАР-ТАСС. "Гласуването в Славянск е невъзможно. За съжаление, това е истината", каза той.

Днешните предсрочни президентски избори ще бъдат признати, независимо че в редица секции в Донецка и Луганска област няма да се гласува, отбелязва руската агенция.

Бившият държавен секретар на САЩ Мадлин Олбрайт, която е наблюдател на днешните избори, посети избирателна секция в центъра на Киев, предаде ИТАР-ТАСС. "Мисля, че това са най-важните избори в историята на Украйна", заяви тя. Олбрайт отказа други коментари, но ще направи по-подробно изявление във връзка с украинските избори утре.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase