Петро Порошенко и Виталий Кличко, Снимка: Reuters
fallback

Украинският милиардер Петро Порошенко, който според екзит пол води с малко над 55% на президентските избори в Украйна, заяви, че подкрепя идеята в страната му да има предсрочни парламентарни избори тази година, предаде Франс прес.

Порошенко изрази увереност, че втори тур на президентския вот няма да има, посочва ИТАР-ТАСС. В първо изявление след оповестяването на екзит полове 48-годишният Порошенко каза, че ще сложи край на войната в Украйна и ще върне мира в родината си, посочва Франс прес.

Порошенко съобщи пред журналисти, събрали се в предизборната му централа в Киев, че първото му пътуване в качеството му на президент ще бъде в област Донбас - района, в който се намират самопровъзгласилите се за републики Донецка и Луганска област. Порошенко посочи, че никога няма да признае руското анексиране на Крим, посочва Ройтерс.

Oще по темата
На въпрос за отношенията на страната му с Русия Порошенко каза, че суверенитетът и териториалната цялост на Украйна са първостепенни за него, предаде Ройтерс. Порошенко обеща, че Украйна ще бъде единна, а не федеративна държава, допълва ИТАР ТАСС.

Шоколадовият крал посочи, че няма да признае и референдумите за самоопределение в Донецк и Луганск от 11 май, допълва агенцията. Порошенко, цитиран от Ройтерс, обеща също, че страната му ще следва пътя на европейската интеграция в съответствие с волята на избирателите.

Той изключи преговори с проруските сепаратисти докато те не свалят оръжие. Порошенко подчерта и че Украйна трябва да подпише договор за безопасност с Русия в замяна на меморандума от Будапеща, предаде ИТАР-ТАСС.

"Русия е наш съсед, без който е невъзможно да гарантираме безопасността на Украйна. Необходим ни е договор за сигурност, който да замени споразумението от Будапеща", посочи Порошенко.

Той подчерта, че е готов да работи с Русия независимо от проблемите в двустранните отношения и подчерта, че двете страни трябва да намерят решения на най-неотложните въпроси, пише БТА.

Меморандумът от Будапеща е споразумение, подписано в унгарската столица на 5 декември 1994 г. и предоставящо гаранции за сигурността на Украйна в замяна на подписването от Киев на Договора за неразпространение на ядреното оръжие. Меморандумът беше подписан от три ядрени сили - Русия, САЩ и Великобритания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

34

Анонимен

преди 9 години

Украина не стала бандеровской.Или антироссийской.Или антирусской.Украина, практически вся Украина, стала антипутинской.И ориентированной на интеграцию в западный, т.е. в современный, мир.Наши поздравления братскому народу!

33

Анонимен

преди 9 години

Самый главный результат украинских президентских выборов это не то, что президентом избран П.Порошенко.Самый главный результат вчерашних президентских выборов это формально-юридическая смерть путинского мифа о т.н. "расколе" Украины на западно-центральную и юго-восточную части, на западенцев и русскоязычных, на "бандеровцев" и Новороссию.Это похороны путинского плана по разделу Украины.Это окончательное завершение 20-летнего периода "украинизации" Украины, о которой речь шла здесь.

32

Анонимен

преди 9 години

na koi e po - po - nai golqm nosyt ? oresharski ? klichko ? borisov ? rampoi ? barozu ?

fallback