Мястото на инцидента в Брюксел. Снимка БТА
fallback

Стрелбата в Еврейския музей в Брюксел вчера е резултат от "постоянното подстрекателство към омраза" срещу евреите и Израел, заяви снощи израелският премиер Бенямин Нетаняху, цитиран от Франс прес.

В Европа "продължават да се чуват лъжи и клевети срещу израелската държава, а в същото време престъпленията срещу човечеството и убийствата, извършвани в нашия регион, се пренебрегват системно", заявява се в комюникето на Нетаняху. "Нашият отговор на това лицемерие е винаги да казваме истината и да продължаваме неуморно борбата срещу тероризма", добави той. Израелският премиер увери семействата на жертвите, че споделя тъгата им.

Oще по темата

Външният министър Авигдор Либерман заяви от своя страна, че "пропалестинския активизъм, който отново, както в най-тъмни времена, призовава да се бойкотират "еврейски продукти" и действа агресивно срещу единствената демокрация в Близкия изток". Според него това не е нищо повече от проява на антисемитизма.

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен определи стрелбата в центъра на Брюксел, довела до жертви, като "абсолютно шокираща". Расмусен разпространи позицията си в Туитър.

Председателят на Европейската комисия Жозе Барозу окачествява в свое изявление случая като трагедия и престъпление. Решително осъждам това ужасно действие, насочено срещу религиозен символ в сърцето на столицата на Европа, пише той. Барозу заявява, че това е нападение срещу европейските ценности.

Потресен съм, пише по същия повод в Туитър председателят на Европейския парламент Мартин Шулц. Това е ужас, споделя в същата социална мрежа еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом.

Белгийският външен министър Дидие Рейндерс, който беше близо до Еврейския музей в Брюксел по време на инцидента, заяви че е шокиран, предаде ДПА. "Изтичах до музея и виждам точно на входа на музея двама души на земята", разказа той пред медиите. Според Рейндерс нападението ден пред европейските избори може да е имало антисемитски мотиви.

Според министърката на вътрешните работи Жоел Милке все още е рано за заключения. Със сигурност обаче има основания за предположения, добави тя и подчерта, че е засилена охраната на останалите еврейски обекти.

"Нашата страна и всички белгийци, независимо от техния език, произход или религия, са единни и заедно пред лицето на това нападение" срещу еврейския културен център, се казва в изявление на правителството.
Две жени и един мъж бяха простреляни вчера следобед в Еврейския музей в центъра на Брюксел, предизвиквайки шок сред еврейската общност и в цяла Белгия в деня преди европейските избори.

Засега се съобщава за един задържан, но не е потвърдено дали той е стрелецът. Мъжът е признал, че е бил на мястото на инцидента, предаде ДПА. Според главния прокурор на Брюксел, той е бил шофьор на колата, потеглила от мястото на трагедията след стрелбата. Полицията издирва и втори човек, който е напуснал мястото на трагедията пеша. Един човек е в болница с опасност за живота. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

маймун дере

преди 9 години

Причините на стрелбата в еврейския музей е същата,както торпилирането на "Лузитания" през Първата световна война(тогава народът на САЩ се "убеждава",че трябва да влезе във войната),унищожаването от японците на "Пърл Харбър"(САЩ влизат във ВСВ,),унищожаването на кулите близнаци(започва войната срещу "тероризма).Е,може да се очаква нова провокация на евреите в скоро време,или оправдаване на такава.Очаквайте.Номера е стар и винаги минава.Те така разпнаха и Христос,като подкокоросаха римляните.

12

Анонимен

преди 9 години

Нетаняху или Нaтаняху ? - - Биби Нaтаняху. - amerikanski evrein

11

Анонимен

преди 9 години

kak nqma d aima omraza kato tova e edinstvenata durjava koqto ne priznava genocida nad drugi etnosi

fallback