Снимка: Reuters

Русия никога не е гарантирала териториалната цялост на Украйна, затова за нарушение на международни договори не може да се говори, заяви руският премиер Дмитрий Медведев в интервю за телевизионната програма "Новини в събота", цитирано от ИТАР-ТАСС.

Коментирайки меморандума от Будапеща, на който западните партньори често се позовават във връзка с кризата в Украйна, премиерът отбеляза, че гаранциите на Русия се отнасят за ситуации, при които суверенитетът на Украйна е заплашен отвън.

"Гаранции за териториалната цялост на една държава може да даде единствено самата държава, нейния народ и нейните власти", заяви Медведев.

Руският премиер допълни, че Москва е готова да обсъди с Украйна графика на изплащане на дълговете й, ако Киев започне да се издължава. Дмитрий Медведев определи като "шантаж" искането на Киев преди да започне изплащането на дълга, да бъде договорен нов график за вноските.

Медведев призова европейските държави да "седнат и да сметнат с калкулатор" откъде им е по-изгодно да внасят природен газ. Според него американският газ би струвал с 40 - 50 процента по-скъпо на европейците. "Нашите газови отношения с Европа са нетленни. Ние много държим на тях, защото това за нас е много голям и много важен пазар", допълни руският премиер.

Той увери, че въздействието на западните санкции върху руската икономика е минимално, но подчерта, че според Москва те представляват "ехо от Студената война". 

Междувременно руският министър на икономическото развитие Алексей Улюкаев изрази увереност, че Европейският съюз (ЕС) ще се въздържи от налагане на санкции, които да ударят някои от основните области на износ на страната, предаде Ройтерс.

На икономически форум в Санкт Петербург Улюкаев заяви, че "искрено вярва", че следващата седмица ЕС няма да вземе решение за мерки срещу руския износ.

Мерките, които се простират от руския износ на луксозни стоки до ограничения на петролния и газов износ, предвиждат три нива на интензивност: ниско, средно и високо ниво на санкции. Обсъжднето им от страните членки на ЕС се очаква да протече в светлината на поведението на Русия във връзка с предстоящите утре избори за президент в Украйна.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase