Снимка: Reuters

Главнокомандващият тайландската армия генерал Прают Чан Оча пое днес ролята на премиер на страната ден след като обяви държавен преврат, предаде ДПА.

"През времето, през което ние няма да имаме друг човек за премиер, правомощията на премиера ще се поемат от ръководителя на Националния съвет за поддръжка на мира и на реда /военната структура, поела властта в Тайланд вчера/", се казва в разпореждане на армията, в което се визира генерал Прают.

Още по темата
Междувременно бившият премиер на Тайланд Инглук Шинаватра, свалена от власт със съдебно решение в началото на май, пристигна днес в база в Банкок, след като беше призована да се яви там от военните, извършили преврата вчера, предаде Ройтерс.

По-рано днес в базата дойдоха бившият временен премиер Ниватхамронг Бунсонгфайсан, който наследи за кратко Инглук на поста, и представители на досегашните управляващи и на опозиция, допълва ИТАР-ТАСС.

Общо 38 души са откликнали на призива на военните да се явят пред Националния съвет за поддръжка на мира и на реда.

Според тайландски медии няколко ключови политици от бившата управляваща партия "За тайландците" са били освободени след разговорите с военните. Засега не е известно какви теми са били обсъдени на срещата в базата.

Същевременно военните, управляващи страната, забраниха на 155 души, в това число политици и активисти, да напускат Тайланд, посочва Ройтерс, като се позовава на съобщение, излъчено по тайландската телевизия. Сред тези хора е и Инглук Шинаватра, допълва ИТАР-ТАСС.

След преврата вчера военните са разпръснали протестни лагери на проправителствените сили и на опозицията, издигнати в столицата Банкок и в други тайландски градове, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase