Снимка: архив, Reuters
fallback

Най-богат украинец, мултимилиардерът Ринат Ахметов призова служителите си да излязат днес на мирни протести, за да декларират позиция, различна от тази на сепаратистите, които планират да попречат на президентските избори на 25 май, предаде Ройтерс.

В най-силното си осъждане досега на сепаратистите, които завзеха стратегически сгради в градовете в индустриализираната и рускоговоряща източна част на Украйна, Ахметов призова хората да се обединят под лозунга "За Донбас без оръжия! За Донбас без маски!"

Ахметов, магнат във въгледобива и стоманодобива, който осигурява работа на 300 000 души, прикани украинците в 12 часа днес, когато чуят сирени, да излязат на "мирен предупредителен протест" в компаниите си. И така да бъде всеки ден, докато "не бъде постигнат мир".

Бизнесменът призова шофьорите да се присъединят към протеста, като надуят клаксоните.

Острата критиката на Ахметов срещу сепаратистите – които обвини, че извършват "геноцид на Донбас" - изглежда потвърждава, че сега той подкрепя усилията на временното правителство в Киев, което се мъчи да стабилизира ситуацията в Украйна преди президентските избори в неделя.

По-рано този месец компанията "Метинвест" на Ахмeтов изпрати миньори и металурзи в град Мариупол, за да помагат на полицията да патрулира по улиците. Това също бе знак, че магнатът е решил да се включи в политическата битка, отбелязва Ройтерс.

Според американското списание "Форбс" състоянието на Ринат Ахметов се оценява на 11,4 милиарда долара. Заради огромната си бизнес империя той е смятан за най-влиятелния човек в Източна Украйна. В миналото бе свързан с президента Виктор Янукович, който през февруари бе свален след големите протести в Киев и избяга в Русия.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

Анонимен

преди 9 години

Почнаха да ги стягат капите украинските олигарси, създадени с любезното съдействие на ЦРУ и МИ6 след като Путин нареди на Донбас да започва национализация...ех кога ли ще доживеем и в България...

20

rumen221

преди 9 години

ХА-ХА-ХАПалячоНай-богат украинец, мултимилиардерът Ринат Ахметов призова служителите си да излязат днес на мирни протести, за да декларират позиция, различна от тази на сепаратистите, които (ОБЯВИХА, ЧЕ НАЦИОНАЛИЗИРАТ СОБСТВЕНОСТТА НА ВСЕКИ, КОЙТО ОТКАЗВА ДА ПЛАЩА ДАНЪЦИ!) , предаде Ройтерс.- НО ПОСЛЕ ИМ КАЗАЛ ДА НЕ ИЗЛИЗАТ!!!Евтината пропаганда в 21 век винаги е ПАСКВИЛ.

19

Анонимен

преди 9 години

VREME E XUNTATA MAIDANSKA DA VYRVI NA MAIDANATA SI

fallback