Снимка: Reuters

Украинските власти отхвърлиха искането на Москва за предварително заплащане на доставките на синьо гориво, заяви премиерът Арсений Яценюк в разпространено днес обръщение към ръководството на Еврокомисията и държавните лидери на страните членки на ЕС, предадоха АФП и ИТАР-ТАСС.

"Поради липса на съгласие от руска страна за уреждане на спора по цените на природния газ въпросът за предварителното плащане не може да бъде включен в дневния ред на преговорите", посочи Яценюк.

Русия иска Киев да плаща авансово за доставките на синьо гориво от юни и заплаши да спре доставките за Украйна на 3 юни, ако тя не плати сметката си за този месец. Тази сметка е оценявана на 1,66 милиарда долара и може да предизвика нарушение в снабдяването на ЕС както стана по време на "газовата война" от 2006 и 2009 година, посочва АФП.

Украйна възнамерява да подаде иск срещу Газпром в Арбитражния институт на Търговската палата в Стокхолм в края на май, се посочва още в обръщението на Яценюк.

"Принудени сме да констатираме, че при отказ на Руската федерация да се намери решение на спора, съответният иск ще бъде внесен в края на месеца за обсъждане от Арбитражния институт на Търговската палата на Стокхолм. Украйна е готова спорът да се уреди и с арбитражно решение, и извън арбитража", отбелязва Яценюк.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase