Снимка: архив, Reuters

Руски инспектори ще извършат наблюдателен полет над България тази седмица в рамките на договора "Открито небе", а наблюдатели от Великобритания ще летят над Русия. Това съобщи пред ИТАР-ТАСС началникът на руския Национален център за намаляване на ядрената опасност Сергей Рижков.

Наблюдателният полет над България ще се извърши от 19 до 23 май от летище Бургас на руски самолет за наблюдение Ан-30Б, уточни Рижков. Максималната далечина на полета ще бъде 660 км.

"Руският самолет за наблюдение ще изпълни полета по съгласуван с наблюдаваната страна маршрут, а българските специалисти на борда му ще контролират реда на използване на апаратурата за наблюдение и спазването на договора", добави Рижков.

Той поясни, че полетът се изпълнява "с цел съдействие за по-голяма откритост и прозрачност във военната дейност на страните участнички в договора, както и за засилване на сигурността чрез укрепването на мерките за доверие".

В същия период британски инспектори ще извършат наблюдателен полет над територията на Руската федерация на румънски самолет за наблюдение АН-30.

Договорът "Открито небе" е подписан през 1992 г. В него участват 34 държави, припомня агенцията. Наблюдателни полети се извършват над Русия, САЩ, Канада и европейски страни. Основните задачи на "Открито небе" са развитие на прозрачността, съдействие за наблюдаването на изпълнението на споразуменията в областта на контрола над въоръженията, разширяване на възможностите за предотвратяване на кризи и уреждане на кризисните ситуации в рамките на ОССЕ и други международни организации, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase