Снимка БТА

Близо половината хора по света се страхуват, че ще станат жертва на мъчения, ако бъдат арестувани, според публикувано днес проучване на Амнести интернешънъл, съобщиха Ройтерс и Франс прес.

Най-голям е страхът от мъчения в Бразилия и Мексико, където съответно 80 процента и 64 процента от анкетираните казват, че няма да се чувстват в безопасност от изтезаване, ако попаднат в ареста. Най-малък е този страх в Австралия и Великобритания, съответно 16 и 15 процента, сочи проучването, обхванало 21
хиляди души в 21 страни.

Международната организация за защита на човешките права започна днес нова двугодишна кампания з прекратяване на мъченията. "Макар че правителства са забранили тази дехуманизираща практика със закон и са признали всеобщото отвращение от съществуването й, много от тях извършват мъчения или ги улесняват на практика", посочва Амнести в нов доклад.

Организацията изтъква, че през последните пет години е регистрирала инциденти, свързани с изтезания в 141 страни, сред които 79 от 155-те държави, подписали конвенцията на ООН срещу мъченията от декември 1984 година. В проучването на Амнести се забелязва и един тревожен феномен: 36 процента от анкетираните са заявили, че смятат мъченията за нещо понякога необходимо и приемливо, за да се получат информации с цел защита на населението, отбелязва Франс прес.

Мъченията "бяха превърнати в нещо почти нормално, станаха рутина", заяви генералният секретар на Амнести, Салил Шети на пресконференция в Лондон по случай началото на кампанията "Да спрем мъченията".

"От така наречената война срещу тероризма, използването на мъченията, особено в Съединените щати и в техните сфери на влияние беше напълно нормализирано", добави той, обяснявайки този феномен с "посегателства срещу националната сигурност".

Подкрепата за мъченията е с различна степен според страните, като в Китай или Индия има 74 процента привърженици, а в Гърция и Аржентина - съответно 12 и 15 процента, според проучването на Амнести.

Във Великобритания, където страхът от мъчения е най-слаб от  всички страни, 29 процента от анкетираните подкрепят използването на изтезания. Според Кейт Алън, директорка на  Амнести за Великобритания, тази подкрепа е свързана с популярността на шпионски телевизионни сериали като "24 часа"  /24 Hours/ или "Родина" /Homeland/, които съдържат много насилие.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase