Снимка: Reuters

Фаворитите на европейските консерватори и социалдемократи за поста председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и Мартин Шулц участват в дебат по френската телевизия Ел Се И, по време на който заявиха волята си да се борят срещу мрежите за незаконна имиграция и защитиха правото на свободно движение в ЕС, съобщава френската телевизия Ер Те Ел.

Не трябва да се държим така все едно, че всички българи и румънци са престъпници, каза Юнкер и изрази съжаление, че някои еврофобски партии подхранват полемиката по въпроса за миграционните потоци в ЕС. Не трябва да се раздува проблемът. Само 2,4 процента от европейците живеят в страна, която не е тяхната родна страна, добави той.

Свободното движение е една от четирите основни свободи, съгласно Римския договор. Не можем да допуснем капиталите да се движат свободно, а да спираме хората, посочи Юнкер. Винаги едни и същи хора пречат да се намерят общи решения, посочи в тази насока Мартин Шулц. Шенген работи много добре. Има гранични полиции и проверки в случай на необходимост, увери той. После добави, че трябва да се дискутират въпросите за защита на външните граници,за политическото убежище на хора от страни във война и за законната имиграция в Европа.

Трябва да укрепим силите и да отпуснем повече средства за контрол по външните ни граници и да бъдем солидарни със страните, които страдат от вълни от незаконна имиграция, каза Юнкер. Той призова за действия срещу онези, които вкарват незаконните имигранти в корабчетата, прекосяващи Средиземно море по посока Европа.

Темата за Украйна също беше една от водещите в дебата, допълва сайтът на Ел Се И. Този въпрос обаче показа, че между Юнкер и Шулц има разногласие. Няма никакво решение по украинското досие без Русия, също както и няма решение без Русия в Сирия или Иран, предупреди Шулц. Той добави, че не винаги може да се действа с помощта на санкции.

Според Юнкер обаче не е останало друго решение освен да се действа чрез санкции. 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase