Снимка, архив Булфото
fallback

В референдума за самоопределение в източноукраинската Донецка област днес най-активно гласуват хората в Мариупол, съобщи украинският депутат Олег Царьов, цитиран от ИТАР-ТАСС.

"Там има тълпи от хора пред избирателните секции", каза той. Мариупол е градът, където на 9 май украинските военни откриха огън от бойни машини по участниците в митинга за Деня на победата. Днес там погребват 20-те жертви, загинали от куршуми в празничния ден. Според Царьов, който е лидер на проруското движение "Югоизток", общият брой на жертвите е достигнал 40 души.

Oще по темата

Според Ройтерс обаче опашките от гласуващи в Мариупол се  дължат на факта, че в половинмилионния град са разкрити само осем избирателни секции.

Киев определи днешния референдум за самоопределение в Източна Украйна като "криминален фарс", финансиран от Кремъл, предаде Франс прес.

"Референдумът от 11 май, насърчен, организиран и финансиран от Кремъл, няма юридическа сила и ще бъде без правни последици за териториалната цялост на Украйна", се казва в декларация на украинското външно министерство. Добавя се, че организаторите на този "престъпен фарс" са нарушили конституцията и законите на страната.

 Един военен е бил ранен при престрелка в град Славянск в  източноукраинската Донецка област през изминалата нощ, съобщи РИА Новости, цитирайки украинското военно министерство. Той е украинец, пострадал от минометен обстрел край тв кулата на Славянск. Оказана му е първа медицинска помощ.

В дена на референдума за самоопределение, обявен от местните проруски сепаратистки власти, градът осъмна блокиран от украинските сили за сигурност, чуваха се взривове и интензивна стрелба. Според АП напрежение се усещало и в пристанищния град  Мариупол на Азовско море, където в сблъсъци в петък загинаха  най-малко 7 души.

Към сутринта обаче стрелбите в Славянск стихнали. Според самообявилия се за кмет Вячеслав Пономарьов проруското опълчение в града успяло да избегне загуби след новите престрелки.

Съобщения за спорадични сблъсъци има от много места , но като цяло обстановката в началото на деня бе спокойна, съобщава АП. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

210

що за критерии

преди 9 години

Законното правителство на Украйна със законно избрания президент,заедно със законно пребиваващата частна американка армия в Украйна,наложени с всепризнатите 5 милиарда долара мръсни американски пари не признават референдума в Източна Украйна,защото бил незаконнопроведен от над 80%от населението.Егати критериите за законност и незаконност,едни могат законно да убиват и горят мирни граждани,защото се изправят пред американска и фашистка инвазия,другите законно газят граници и налагат фашизъм

209

СПАС

преди 9 години

До станис74Добре, но има много, които не гледат, а пишат тук глупости!!!! Немски телевизии показват тези отвратителни, фашистки сцени, а нашите мълчат????? Ще се престрашат след 3-4 дена, да не би да ги нахокат!!!! Днес дадоха за Одеса, но днес, а не на 2 или 3 май!!!! Това е долното! Това е отвратителното!!!!

208

СПАС

преди 9 години

Хора, просто не знаете какво творят фашистите там!!!!! Нашите медии са безмълвни, макар, че има десетки клипчета в нета!!!! Младо момче с вдигнати ръце, показвайки, че е без оръжие го убиха с изстрел в главата като куче!!! За секунди простреляха още 3-4 без никакъв повод!!!! Селски къщи, разрушени от минометен обстрел!!!! Само убитите милиционери са около 64 човека!!! Това са гадове!!!! Скоро ще отговарят за това!!! Ляшко първи ще увисне на въжето!!!!

fallback