Снимка: Ройтерс
fallback

Надпис "Помни Хатин" е поставен на сградата на изгорелия дом на профсъюзите в Одеса, където на 2 май при пожар и сблъсъци загинаха 46 души и десетки други бяха ранени. Хатин е село в Беларус, което е опожарено на 22 март 1943 г., по време на Втората световна война, от 118-и полицейски батальон, с началник-щаб Григорий Васюра и германска СС част, с командир щурмбанфюрер Оскар Дирлевангер.

През днешния ден стотици жители и гости на Одеса продължиха да носят цветя и да палят свещи пред сградата на дома на профсъюзите. По стълбите и покрай стените на сградата са поставени портрети на загиналите, а край тях са натрупани цветя. Много жители на града влязоха в изгорялата сграда, за да запалят в нея свещ в памет на загиналите. На Куликово поле свещеници отслужиха панихида.

В Одеса вчера, днес и утре са дни на траур. Двудневен траур е обявен в цяла Украйна, както и в Крим.

Междувременно „Фокус“ съобщи, че българин е новият началник на милицията в Одеса. Полковник Дмитрий Фучеджи, назначен за временно изпълняващ длъжността тази сутрин, е роден през 1956 година, в село Червеноармейское, Болградски район, Одеска област, става ясно от официалната му биография. В системата на Министерството на вътрешните работи служи от 1976 г., като започва от Болградски район.

Старото име на село Червеноармейское е Кубей, а основният състав на жителите му са българи и гагаузи. Кубей е родното село и на академик Александър Теодоров - Балан (1859 - 1959), филолог, едно от най-значимите имена в българското езикознание през миналия век. Масовото заселване на българи и гагаузи в Кубей става от края на XVIII и първата половина на XIX век. Най-големите преселения са свързани с Руско-турските войни от 1768 - 1774, 1787 - 1792, 1806 - 1812 и 1828 - 1829 г.

Село Червеноармейское (Кубей) се намира на 18 км от Болград, най-големия културно-просветен център на българите в тази част на Бесарабия, и на около 220 км от Одеса.

Фучеджи е наша фамилия, смесица от български и гагаузки брак, коментират още българи от Одеса, цитирани от „Фокус”.

Фучеджи, който досега е бил зам.-началник на одеската милиция, е бил ранен в ръката при сблъсъците в петък, съобщиха украинските медии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

Анонимен

преди 9 години

Затвор за НАНО-ЛИДЕРА от Кремъл. Тези жертви са на неговата съвест !

14

Анонимен

преди 9 години

До ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ ! 3"Вече дори Москва няма да може да спре това..." Kaк , да спре, бе нещастнико, та тя тъкмо Москва от девет дола вода носи за да подпали Украйна !

13

Анонимен

преди 9 години

Прочетох всички съобщения тук и се разревах... Българи-Братушки, благодаря ви много за искренно съчувствие към нас одессити! Обичам Ви много!

fallback