Снимка: Reuters

Когато гола до кръста жена тича към теб, няма как да не я забележиш. Въпросът е дали тази жена може да те накара да се промениш и да научиш нещо? Когато тя крещи обиди по адрес на руския президент Путин и срещу църквата, отговорът е „Да“.

„Като жена обикновено трябва да се молиш да ти дадат думата. Ние не просим. Ние ги принуждаваме да ни чуят“, посочва Инна Шевченко, лидер на украинската протестна група Фемен.

Фемен се ражда през 2008 г., обявявайки се срещу ширещата се проституция в Украйна, пише BusinessWeek. Шевченко, която сега е на 23 години, се присъединява към групата година по-късно. От този момент нататък тя става лидер на движението, което пък разширява програмата си за насърчаване правата на жените. Членовете на Фемен се обявяват против религиозното потисничество на жените. През март те се събраха пред парламента в Крим, за да протестират и срещу „войната на Путин“, както я наричат.

Всяко протестно движение има свой отличителен знак. Pussy Riot използваха цветни качулки, Occupy Wall Street стана известно с маските от „V for Vendetta”. Фемен използва цветни гирлянди и голи гърди.

През февруари 2013 г. две голи до кръста жени от организацията се сблъскаха директно със Силвио Берлускони, докато той вървеше към избирателна секция в Милано, за да гласува на парламентарните избори в Италия. Жените бяха задържани от полицията. Два месеца по-късно други момичета от Фемен се обърнаха директно към Владимир Путин и германския канцлер Ангела Меркел по време на тяхна среща в Германия. Една от жените нарече руския президент „диктатор“ и отправи нецензурни думи по негов адрес.

Въпреки силните думи Фемен използва голотата, за да промени съобщението, което тя оставя.

„Голото женско тяло е приемано като нещо пасивно, обект, който обикновено се използва за търговски цели“, казва Шевченко.

Голите жени все още влизат в заглавията на новините в САЩ. Но в Украйна те биват възприемани различно. Там възможностите за кариера са все още силно ограничени за жените, а повече от 90 на сто от представителите на украинския парламент са мъже.

Правителството реагира толкова остро на действията на Шевченко през 2012 г., че тя беше принудена да потърси политическо убежище във Франция, защото получи смъртни заплахи. По думите ѝ трябвало да избяга пред един от задните прозорци на дома си, докато правителствените агенти разбивали входната врата.

Но в изгнание ситуацията не е по-добра. Наскоро Шевченко беше изправена пред съда по дело за разголване пред катедралата Нотр Дам миналата година. С този акт тя отпразнува оттеглянето на папа Бенедикт XVI, когото Фемен определя като хомофоб.

Фемен наистина е радикална организация. Миналата година групата се обяви срещу репресиите на жените от исляма. Голи жени се появиха пред няколко джамии в Европа по време на това, което Фемен нарече International Topless Jihad Day.

“Фемен не използва политически коректни съобщения“, категорична е Шевченко. По думите ѝ „политическите гърди“ са нещо шокиращо и същевременно вдъхновяващо.

Но достатъчно жени са съгласни с твърдението, че Фемен вече не е група на повече от 300 жени, чийто щаб се намира в Париж. Игрален филм за групата, наречен „Ukraine Is Not A Brothel, който беше показан на филмовия фестивал във Венеция, показа, че зад цялата организация може би се крие мъж.

Фемен можеше да изпраща посланията си дори и да не използва голотата. Но сексът продава по-бързо от почти всичко друго. А Фемен е всичко друго, но не и търпелива организация.  

Още новини от "Свят" четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase