Снимка: Ройтерс

САЩ призоваха Украйна и Русия да възстановят реда след извършеното вчера недопустимо насилие в град Одеса, където 31 души загинаха при пожар след ожесточени сблъсъци, предаде Франс прес.

"Насилието и безредиците, довели до толкова абсурдно много жертви и ранени са недопустими", заяви в комюнике говорителката на американския Държавен департамент Мари Харф, реагирайки на вчерашните събития в пристанищния град в Южна Украйна.

Още по темата
Вчера вечерта проруски активисти се барикадираха в Дома на профсъюзите в Одеса, който се запали при неизяснени обстоятелства, обсаден от привърженици на европейската интеграция на Украйна. По данни на украинското вътрешно министерство от задушаване или скачайки през прозорците са загинали 31 души.

Призоваваме двата страни да работят заедно за възстановяване на спокойствието, законността и реда. Призоваваме украинските власти да разследват случилото се и да изправят отговорните пред съда, каза Харф.

Събитията в Одеса по драматичен начин подчертават необходимостта от незабавно деескалиране на напрежението в Украйна, отбеляза държавният департамент, приканвайки за незабавно изпълнение на ангажиментите, поети на 17 април в Женева.

По данни на украинското министерство на вътрешните работи, петдесет души, включително 10 полицаи, са имали нужда от медицинска помощ. Министерството не огласи никакви подробности за обстоятелствата около пожара, след като по-рано обяви, че той е с "криминален произход".

Русия заяви, че е възмутена от насилието, взело над 30 жертви в Одеса, и осъди престъпната безотговорност на прозападните власти в Киев, посочва АФП.

Бившият губернатор на Одеска област, депутатът Микола Скорик, настоя незабавно да се свика извънредно заседание на областния съвет във връзка с провокирания от дошли от Киев радикали от "Десен сектор" и "Самоотбрана", предаде ИТАР-ТАСС.

Според пресслужбата на украинското правителство кабинетът е изпратил в Одеса комисия за изясняване на обстоятелствата около смъртта на хора при сблъсъците и пожара в Дома на профсъюзите.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase