Снимка: БТА
fallback

Украинският вътрешен министър Арсен Аваков поиска от привържениците на федерализацията "да сложат оръжие и да освободят заложниците", съобщи пресслужбата на МВР, цитирана от ИТАР-ТАСС.

 "Министърът на вътрешните работи обяви исканията на Антитерористичния център: незабавно да сложат оръжие, незабавно да освободят всички заложници, да освободят всички завзети административни сгради, да прекратят безредиците и погромите. Украинската власт е готова да амнистира участниците в гражданското противостояние и окупирането на административните сгради, които не са извършили тежки насилствени престъпления", се казва в съобщението.

Исканията за разоръжаване и предложенията за преговори бяха оповестени едва след като киевските власти започнаха рано сутринта спецоперация в Славянск, в резултат на която бяха унищожени два хеликоптера Ми-24 и беше повреден трети - военнотранспортен Ми-8, отбелязва ИТАР-ТАСС. Съобщава се за трима убити: двама украински военни и един представител на народното опълчение на самопровъзгласилата се Донецка народна република.

Oще по темата
В център на Славянск, недалеч от окупираната от протестиращи сграда на Украинската служба за сигурност, по обяд беше възобновена стрелбата, съобщи за ИТАР-ТАСС по телефона представител на народното опълчение.
 "Край щаба /сградата на УСС/ отново избухнаха сблъсъци. На 300 метра от жилищните домове се чува стрелба от автомати", заявил източникът.

Самопровъзгласилият се за кмет на източноукраинския град Славянск Вячеслав Пономарьов призова децата, жените и пенсионерите да не напускат домовете си, а мъжете - да окажат помощ на опълченците в отбраната на града, щурмуван от украинската армия, пише БТА.

 "Нашият град беше нападнат, нашият град е щурмуван, имаме загуби", заяви кметът във видеообръщение. "Ние ще удържим града, ние ще победим", добави "народният кмет".

Обръщението на Пономарьов към жителите на Славянск последва малко след като на изходите от града и до блокпостовете местните жители започнаха да образуват живи щитове, за да не пропуснат колоните на украинските сили. На други места жителите водят преговори с военните, опитвайки се да ги убедят да не участват в наказателната операция, която бе започната днес сутринта от киевските власти.

В Русия са възмутени от започването на наказателна войскова операция в Славянск и настояват за незабавното й прекратяване, заяви руското външно министерство в декларация, цитирана от ИТАР-ТАСС.

 "В Русия са възмутени от започването в Славянск на наказателна войскова операция с участието на терористи от "Десен сектор" и други ултранационалистически организации. Както нееднократно вече сме предупреждавали, използването на армията срещу собствения народ е престъпление и води Украйна към катастрофа", се посочва в декларацията.

Руското външно министерство заяви също, че САЩ и ЕС, подкрепяйки организаторите на държавния преврат в Киев в политиката им на силово потушаване на протестите, "поемат върху себе си огромна отговорност и фактически отрязват пътя към мирно решаване на кризата".

ЕС следи отблизо ситуацията около Славянск, заяви от своя страна говорителят на върховния представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Мая Кочиянчич, цитирана от ИТАР-ТАСС.  "С нарастващо безпокойство следим ситуацията в Източна Украйна", каза тя.

По-рано външнополитическата служба на ЕС съобщи за ИТАР-ТАСС, че Брюксел "се надява на възможно най-бързо стабилизиране на ситуацията там".

Пресслужбата отбеляза, че стабилизирането на източната част на Украйна "има особено значение във връзка с наближаващите избори в страната, насрочени за 25 май".

ЕС призова да спрат всички "незаконни действия" на въоръжени сепаратистки групи, предаде Ройтерс. "Окупираните сгради трябва да бъдат напуснати, всички незаконно задържани трябва да бъдат освободени, в това число военните наблюдатели на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа", посочи Кочиянчич, цитирана от Ройтерс.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

28

БГто

преди 10 години

Много злоба има в анти-украинските коментари??

27

BGto

преди 10 години

Най-злобните коментари са на тия дето са против Украйна, явно нещо ги сърби от зад.

26

..

преди 10 години

Виждам тук от БеСеПе се опитват да внушават че Янукович тръгна срещу народа с полиция, и ЕС го нарекоха тиранин,та сегашната акция и тя такава.Онези на майдана бяха десетки хиляди невъоръжени хора, без АК-100, РПГ и БТР, а бяха в палатки на един открит площад.Янукович не искаше да преговаря с тях,а само пращаше полиция да бие.Маскираните в Донецк са с уникално руско въоръжение,обучени и организирани,а 'народният' им кмет ходи в Москва да иска военна намеса.Кажете кой е чуждия агент тук?

fallback