Снимка: Reuters
fallback

Съединените щати ще предадат днес на Великобритания, Дания и Полша охраната на въздушното пространство на трите балтийски републики в рамките на НАТО, предаде Франс прес, като се позова на комюнике на Алианса, предаде БТА.

Това ще стане на фона на нарасналото напрежение в региона заради украинската криза. Редица източноевропейски държави членки на НАТО, които са били сателити на Москва, се опасяват сами да не станат мишена на агресивни действия от страна на Русия.

В резултат Алиансът реши да засили военното си присъствие в Източна Европа, за да успокои страни от региона, които са обезпокоени от риска от дестабилизация. НАТО твърди, че тези разгръщания са изцяло с отбранителна цел, но Русия ги осъди като завръщане към Студената война.

Официалната церемония по предаването на щафетата ще се състои днес във военновъздушната база в северния литовски град Шяуляй. Британските, датските и полските военни самолети ще започнат да патрулират във въздушното пространство на Литва, Латвия и Естония от утре.

Съединените щати поеха рутинната мисия в рамките на НАТО на 1 януари за период от 4 месеца. Преди избухването на украинската криза Алиансът охраняваше въздушното пространство на трите балтийски републики, негови членове от 2004 г., които нямат свои собствени военновъздушни сили, с четири самолета. През март обаче САЩ засилиха своето присъствие с 6 допълнителни изтребителя Ф-15.

През следващите 4 месеца Великобритания, Дания и Полша ще патрулират във въздушното пространство на Литва, Латвия и Естония с по 4 военни самолета. Полските изтребители МиГ-29 и британските "Тайфун" ще бъдат базирани в Шяуляй, а датските Ф-16 - в базата в Ямари, Естония. Отделно 4 френски изтребителя "Рафал" бяха дислоцирани в понеделник в Малборк, Северна Полша.Канада ще изпрати 6 изтребителя Ф-18 в Румъния за разузнавателни мисии и учебни цели. Съединените щати отделно обявиха, че ще изпратят 600 военни в Полша и балтийските републики за учения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

29

Ха-ха!

преди 9 години

А случайно тези наперени дрислювци,които ще "защитават" Латвия "по въздуха",да знаят ,за инсталираните в Калининградска област ракетни комплекси с400,а може би и по-модерни?Най-добре е, да си седят на задниците и се спотайват,за да не ги сполети нещо,даже и случайно.Ако се уповават на прехвалената американска система "Иджис",да направят справка,какво стана в Черно море и колко американски моряци спешно си подадоха молбите за напущане.

28

ZZARSTVO BALGARIA

преди 10 години

TOI se KRIESHE... No NIKOII ne go TARSESHE...

27

Анонимен

преди 10 години

ZZarstvo Bulgaria i Tarnovskata Konstituzzia...

fallback