Снимка: архив, Reuters

Проруският кмет на украинския град Харков беше тежко ранен при покушение, предадоха Франс прес и ИТАР-ТАСС.

В съобщение на градския съвет на Харков се пояснява, че той вече е опериран, но лекарите се борят за живота му. Генадий Кернес е бил прострелян в гърба.

Извършителите на нападението са неизвестни.

Според обкръжението му в момента на нападението кметът е карал велосипед.

През март киевски съд го поставил под съдебен контрол във връзка с дело за отвличане и мъчения, но той запазил поста си.

Кернес е доста колоритна личност със съдебно досие за кражба и измама. Той стана известен със силовите методи, които използва срещу опонентите си в града по време на тримесечните проевропейски протести, свалили режима на проруския президент Виктор Янукович през февруари.

Нерядко негови противници биваха нападани или заливани с трудно отмиваща се зелена течност. Автомобилите на някои бяха опожарени.

Кернес спомогна и за налагането на паравоенна групировка, наречена "Оплот" и водена от бивш милиционер с криминално досие, който заяви, че може "да извади око или да строши краката" на проевропейските опозиционери, ако те преминат към действия.

Активисти на "Оплот" имаше вчера сред бунтовниците, завзели регионалната телевизия в Донецк.

След бягството на Янукович и свалянето му от поста през февруари Кернес също избяга от Харков заедно със съюзника си - губернатора на областта Михайло Добкин, но после побърза да се върне в страната.

Добкин беше уволнен от губернаторския пост, но се кандидатира за предсрочните президентски избори на 25 май от бившата формация на Янукович - "Партия на регионите".
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase