Знамето на Св. Георги може да бъде видяно и над палестински църкви. Снимка: архив, Reuters
fallback

За християните по целия свят Свети великомъченик Георги Победоносец е един от най-почитаните светци. Не правят изключение и тези, живеещи в Палестина, пише Би Би Си.

Бялото знаме с червен кръст (символ на Св. Георги от времето на кръстоносните походи) се вее над палестинска църква в градчето на Западния бряг Ал-Кхадр.

Освен пряката връзка с религията, палестинците имат и друга причина да почитат този християнски мъченик. За тях той е местен герой, който се е борил за християнските ценности и е защитавал преследваните и онеправданите.

Св. Георги е патрон за местното население – той е израснал в Лида, древна Палестина (днешен Лод, Израел).

Светецът е римски войник по времето на император Диоклетиан през 3-ти век. Твърди се, че е живял именно в Ал-Кхадр край Витлеем, на земя, притежавана от семейството на майка му.

Той е почитан за това, че е раздавал богатствата си на нуждаещите се и е останал верен на религията си, въпреки че е бил затворен, измъчван и накрая екзекутиран.

Много църкви на Западния бряг и в Израел носят името „Св. Георги”. Характерното изображение на светеца в битка със змей може да се види в редица храмове, християнски домове и обществени сгради. Всички вярват, че светецът ги пази от злото.

Заради асоциацията на светеца със смелостта и честта, християнското име Георги (в арабски разновидности като Кхадр и Джерис) е едно от най-разпространените в палестинските територии.

Има и редица обичаи, свързани с честванията на празника на Св. Георги.

Свещениците често слагат ключове в устите на деца, които имат проблеми с говора, тъй като се вярва, че така ще се отключат езиците ми. При друг ритуал богомолците слагат верига на врата си, прокарват я по цялото тяло и я целуват 3 пъти – това трябва да ги предпази от болести.

Писма до Св. Георги с молба за решаване на семейни спорове се слагат върху иконата на светеца. Хора, които се молят за помощ, даряват овци на църквата, за да има месо и за бедните.

Не са малко и мюсюлманите в Палестина, които следват част от обичаите. „Мюсюлманите също усещат силата на Св. Георги, оценяват делата му и извършените от него чудеса”, споделя пред Би Би Си местен свещеник.

Стара жена с традиционна ислямска забрадка е категорична: „Всички ние вярваме в Св. Георги, дори и моят съпруг. Не пропускам да запаля свещ в нашата църква в знак на почит”.

Мнозина мюсюлмански проповедници дори считат, че Божий служител, споменаван в Корана като приближен на пророка Мойсей, е именно Св. Георги.

В 1700-те години след смъртта си светецът е основен герой в редица легенди. Като тази, че е спасил девица, държана в плен от ламя.

Макар и много подробности от живота му да остават неизяснени, за палестинците Св. Георги е истински пример за подражание – милосърден човек, който помага на хората в нужда и в същото време с изключително силен характер, отстояващ вярата си с цената на своя живот.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

Сус бе, кьопек!

преди 10 години

До TurchinТакъв като тебе трябва да му вържат на дирника едно газено тенеке и да го ритнат по това място, та да прескочи границата, да дрънне и да се чуе! И повече никога да не го пускат в България! Кьопек крастав!За щастие, всред нашите турци има многа читави, работливи и мъдри хора! Ти не си такъв! Вън!

16

Анонимен

преди 10 години

Това е английското знаме

15

дййд

преди 10 години

Учат ни те залухавите попове на смирение и покаяние. Не са като вшите ходжи и имами да пропвядват лицемерие нахалство и омраза

fallback