Снимка: Ройтерс
fallback

На този етап Министерството на външните работи на България не потвърждава информацията в руски медии, че сред отвлечените в Украйна наблюдатели на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) има българин, предаде БНР.

От ведомството съобщиха, че проучват въпроса и ще информират при по-нататъшно развитие.

13 наблюдатели от ОССЕ са били заловени и задържани от проруските сепаратисти в град Славянск, източна Украйна, обяви вчера германската министърка на отбраната Урсула фон дер Лайен, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

Сред тях има четирима германци, посочи Урсула фон ден Лайден, която е на посещение в Африка, в аудиопослание, разпространено от министерството й. Трима от задържаните германци са военни, а четвъртият е преводач, уточни министърката.

Вчера следобед украинското вътрешно министерство съобщи за арестуването на седем наблюдатели от ОССЕ, припомня агенцията.

Украински медии, цитирани от ИТАР-ТАСС, съобщиха по-рано днес, че привърженици на федерализацията в Славянск са задържали наблюдатели от няколко страни участнички в ОССЕ, тъй като били съпровождани от офицер от генералния щаб на украинските въоръжени сили.

Украинските сепаратисти, които вчера задържаха автобус с наблюдатели от ОССЕ, обвиниха пленниците, че са "шпиони на НАТО", предаде Франс прес.

Агенцията цитира изказване на лидера на сепаратистите Денис Пушилин, който заяви, че заложниците ще бъдат освободени само при условие, че на сепаратистите бъдат върнати "техните затвортници".

В интервю за руска телевизия, цитирано от ДПА, самопровъзгласилият се кмет на Славянск Вячеслав Пономарьов заяви, че задържаните са "професионални военни" и не приличат по нищо на екипа на ОССЕ, с който той наскоро е провел "нормален разговор".

Пономарьов обвини задържаните, че са подготвяли саботаж, вдъхновен от украинските власти в Киев.

Броят на задържаните и самоличността им остават неясни, предава ДПА. Снощи ОССЕ съобщи, че става дума за 13 наблюдатели, от които четирима германци, трима от тях военни, петима украински военни и четирима военни наблюдатели от Чехия, Дания, Полша и Швеция.

Германското министерство на отбраната съобщи днес, че не е успяло да влезе във връзка по мобилен телефон със своите представители в групата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

71

ZDF Germany

преди 10 години

Toku-shto po ZDF novinite sabshtiha za EDIN BULGARIN sred arestuvanite ("otvlechenite"),obvinen v SHPIONAZ. Dali e vjarno, shte vidim.

70

Анонимен

преди 10 години

като гледам матряла на воленчу бая се е развихрил

69

МиГ-25

преди 10 години

... и четирима задържани от нашата , мила Татковина .Какво , търсят нашите гащници там ?Как , какво ?Нали , сме дупелизци !!!!

fallback