Снимка: архив, Reuters
fallback

Седем души са ранени при експлозия на взривно устройство на проукраински контролно-пропускателен пункт близо до черноморския пристанищен град Одеса, съобщи украинската милиция, цитирана от Ройтерс и ИТАР-ТАСС.

Жители на Одеса са издигнали няколко подобни контролно-пропускателни пункта в околностите на града с цел да попречат на проруски активисти да влязат откъм молдовското сепаратистко Приднестровие.

"Било е взривно устройство. Експлозията е станала около 04.00 ч. сутринта на КПП на отряд от местната самоотбрана", каза говорител на милицията.

Според цитирани от Интерфакс очевидци бомбата е била хвърлена по контролно-пропускателния пункт от минаваща кола, но милицията не е потвърдила това.

Седем души са ранени от осколки, сред които един милиционер. Те са приети в градската болница без опасност за живота.

ИТАР-ТАСС цитира началника на областното управление на вътрешното министерство Пьотр Луцюк, според когото тези КПП са издигнати от дошли от Киев демонстранти, които дестабилизират ситуацията. "Издигнати са 12 КПП с неясен правен статут, на които на смени дежурят над 500 души", заяви Луцюк.

Местни медии съобщават за многобройни инциденти на тези контролно-пропускателни пунктове. Местни жители и гости на Одеса се оплакват, че биват спирани, проверявани, изнудвани да дават пари. Възниквали са сбивания или инциденти, при които с палки се трошат стъкла на автомобили. Миналата седмица милицията е открила в Одеса оръжеен склад на радикалната националистическа групировка "Десен сектор", в който е имало боеприпаси, хладно оръжие, палки, коктейли "Молотов" и взривни устройства, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Назначеният от киевските власти за губернатор на Одеска област Владимир Немировски защити контролно-пропускателните пунктове, които според него "са необходими за контролиране дейността на милицията". Той същевременно призна, че тези КПП се създават без участието на местните жители, отбелязва ИТАР-ТАСС.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

25

Анонимен

преди 10 години

Това е нова тактика , по 500 на едно КПП ! И КППто ново , да не изникнат такива около Одеса и вътре в Одеса !

24

Анонимен

преди 10 години

34. Да не ги очакваш , че ще пресичат границата ! Не ,тия по границата ще си стоят .

23

Анонимен

преди 10 години

руските диверсионни групи се задействаха.

fallback