Виталий Чуркин. Снимка Reuters

Ако насилието в Югоизточна Украйна не спре, Русия ще свика  извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН, заяви постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин, цитиран  от ИТАР-ТАСС.

"Ако продължи използването на сили против протестното движение в Югоизточна Украйна, ще свикаме извънредно заседание на Съвета за сигурност", каза Чуркин по телевизия "Россия-1".

Още по темата

Според него генералният секретар на ООН Бан Ки-мун трябва открито да осъди "използването на въоръжени сили против политическата опозиция" в Югоизточна Украйна.

Ако ситуацията в Югоизточна Украйна се развие по най-лошия начин, Русия ще си спомни за разрешението на Съвета на федерацията (горната камара на руския парламент) за използване на руските въоръжени сили на територията на Украйна, каза Чуркин.

"В случай че се стигне до най-лошия сценарий, ние, разбира се, все пак ще си спомним за това решение, което прие Съвета на федерацията (за разрешение за използване на руските въоръжени сили на територията на Украйна)", заяви той. Чуркин напомни, че Съветът на федерацията е дал мандат на  президента да използва руските въоръжени сили на територията на Украйна.

"Тази възможност винаги е в нашите ръце. Но разбира се, не бихме искали това", добави той.

"Сега главната задача е намаляване на напрежението в  конфликта", каза Чуркин. (БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase