Снимка: Reuters
fallback

НАТО е обезпокоена от заплахите на Русия, че ще използва военна сила срещу Украйна, заяви заместник-генералният секретар на организацията Александър Вършбоу, цитиран от Франс прес.

Вършбоу осъди Москва за, по думите му, възпламенителната й риторика и я призова да подкрепя изпълнението на постигнатото миналата седмица в Женева споразумение за успокояване на обстановката в Украйна, пише БТА. "Прибягването до завоалирани заплахи и започването на нови военни учения близо до украинската граница засилва напрежението в една и без това нестабилна ситуация и нарушава духа на споразумението от Женева", предупреди той.

Русия изрази готовност да изпрати войски в Украйна, ако, по думите й, нейните легитимни интереси в страната бъдат нарушени, след като новите украински власти в Киев започнаха "антитерористична операция" срещу проруските сепаратисти в източни региони.

Главнокомандващият обединените въоръжени сили на НАТО в Европа генерал Филип Брийдлав заяви в интервю за румънската агенция Медиафакс, че руските войски, разположени по протежение на украинската граница, са "многобройни, добре екипирани и готови, ако им бъде дадена заповед, да нахлуят в Източна Украйна", предаде още Франс прес.

Фактът, че Приднестровието, молдовският проруски сепаратистки регион, който граничи със Западна Украйна, поиска да бъде признат от Русия, "очевидно усложнява нещата" в сегашната криза, отчете висшият американски военен. Попитан за желанието на Румъния и Полша НАТО да има постоянно военно присъствие на тяхна територия, генерал Брийдлав посочи, че този въпрос трябва да бъде обсъден на срещата на върха на алианса наесен.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

101

Анонимен

преди 10 години

До Бай МихалАбе байно, кога ги чете тези договори?

100

detelina

преди 10 години

До Бай МихалМоже да са всякакви руснаците, но я ми посочете един, освен Сталин който каза на немците за размяната на сина си с немски генерал-Аз не заменям *** войник за генерал!!!Ами, вече 25 години имаме демокрация-руснаците ли ни карат да крадем толкова много!?Ние сме не по-малко крадливи от тях! А, пък сме и мързеливи, и ни е страх, абе робски народ!А, пред турското робство, предпочитам-руско!!!

99

Анонимен

преди 10 години

До сирилВ Русия няма банки така ли хахахахах момче не знам ти на кой свят живееш и не знам кой те е излъгал,че всички финансови операции са в долари. Долара е една тоалетна хартийка без абсолютно никакво покритие. Почети малко история и ще разбереш кога и защо се е получило така. Навремето на американците са им казали да им осребрят колосално количество долари в злато и те са отказали и оттогава е махнато златното покритие. В момента държавния резерв могат да си печата долари колкото си искат

fallback