Снимка: Reuters
fallback

Арменският президент Серж Саркисян разкритикува Турция, че категорично не признава геноцида над арменския народ, извършен според Армения от Османската империя преди 99 години, предадоха Ройтерс и ИТАР-ТАСС.

В същото време, в изявление, което ще произнесе днес по случай Международния ден на солидарност с арменския народ и което бе публикувано на неговия сайт, Саркисян уверява, че Армения не смята Турция за враг.

Вчера турският премиер Реджеп Тайип Ердоган поднесе безпрецедентни съболезнования за избитите през 1915 г. в Османската империя арменци.

Дълбоките разногласия по въпроса между Анкара и Ереван, които спъват усилията за помирение между тях, обаче остават. Турция се съгласява, че стотици хиляди арменци са загинали преди 99 години, но отрича бройката 1,5 милиона и че става въпрос за целенасочено избиване по етнически признак. Мнозина западни историци и чуждестранни парламенти са признали събитията отпреди близо един век за геноцид.

"Арменският геноцид не е завършил, докато наследникът на Османската империя продължава своята политика на категорично отричане", подчертава Саркисян. Арменският президент отбелязва, че предстоящата 100-годишнина от трагичните събития е възможност за Турция да се покае и да се отърве от това, според него, тежко историческо бреме. Саркисян не споменава нищо за вчерашното изявление на Ердоган.

Ислямска Турция затвори своята граница с християнска Армения през 1993 г. в подкрепа на тюркоезичен ислямски Азербайджан на фона на конфликта за Нагорни Карабах. Процесът на помирение между Анкара и Ереван е замразен от 2010 г.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

45

Анонимен

преди 10 години

Турция нееднократно е заявавала че е готова да отвори своите архиви при условие че да се създаде независима комисия от историци която да изледва събитята през това време и не само турските архиви и американските и руските и британските архиви но Армения все отказва знаят че по голяма част от вината за случилосото е тяхна тук не са забравили за терористичната АСАЛА за клането в ХОДЖАЛИ(тези са наследници на същите арменци които са клали стотици хиляди мюсюлмани)

44

Анонимен

преди 10 години

Аз живея в Турция и имам колеги от източните райони те разказват за жестокостите на арменските комити ,те са научили това от своите бащи и деди никoй да не изкарва арменците за светци ,тяхната вина е въпреки това че са били най облагоденствания немюсюлмански народ в Османската империя те са образно казано забили нож в гърба на Османската империя ,а всички ли са били такива не но както казват покрай сухото изгоряло и зеленото,

43

Анонимен

преди 10 години

всяка година спорите за тоя така наречен геноцид(официално е принудително изселване) ама никoй не пише защо държавниците на Османската империя са взели такова решение.Тогава Османската империя е воювала на 5 фронта на веднъж и всеки мъж който е можел да държи оръжие е отишъл на фронта с изключение на арменците ,които са се възползвали от ситуацията и са извършили кланета,грабежи и нападения над останалото без защита мюсюлманско население зад гърба на редовната османска армия . Аз живея в Турция и имам колеги от източните райони те разказват за жестокостите на арменските комити ,те са научили т

fallback