Олександър Турчинов. Снимка: архив, Ройтерс
fallback

Неизвестни лица са стреляли днес със стрелково оръжие по самолет Ан-30 от ВВС на Украйна, който извършвал наблюдателен полет над Славянск, съобщи министерството на отбраната в Киев, цитирано от Франс прес.

Няколко куршума попаднали в турбовитловия самолет, който обаче успял да кацне благополучно на базовото си летище. Няма пострадали.

Междувременно и.д. президент на Украйна Олександър Турчинов поиска от силовите структури на страната да възобновят спецоперацията в източната й част, съобщи пресслужбата на Върховната рада.

"Изисквам от силовите структури възобновяване и провеждане на резултатни антитерористични мероприятия, насочени към защитата от терористи на украинските граждани, които живеят в Източна Украйна", заяви Турчинов, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Oще по темата
В изявлението си президентът посочи, че е взел решение за възобновяване на спецоперацията след откриването на две тела със следи от жестоки изтезания близо до град Славянск, намиращ се в ръцете на проруски бойци.

Едното било на Володимир Рибак, член на партията на Турчинов "Баткившчина", който наскоро бил отвлечен "от терористи". "Тези престъпления се извършват с пълната подкрепа на Русия", заяви и.д. президент.

По-рано стана ясно, че Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) ще увеличи числеността на наблюдателската си мисия си в Украйна до 500 души, за да осигури изпълнението на женевските договорености, постигнати на 17 април от външните министри на Русия, САЩ, ЕС и Украйна.

На специално заседание на Постоянния съвет на ОССЕ ръководителят на Центъра по предотвратяване на конфликти към организацията Адам Коберацки заяви, че всички страни в Украйна трябва да се откажат от стъпки, засилващи конфронтацията.

Той каза също, че трябва да бъде освободен задържаният предишната вечер от неизвестни лица началник на милицията в град Краматорск Виталий Колупай. "Насилието спрямо представители на държавната власт е недопустимо и аз настоявам полковник Колупай да бъде незабавно освободен", заяви Апакан.

В Донецка област днес пристигна група военни наблюдатели на ОССЕ, съобщиха местни медии, цитирани от ИТАР-ТАСС.

"Намираме се тук по покана на правителството на страната и следим действията на въоръжените сили на УКрайна в района, както и тяхната реакция на случващото се", отбеляза на брифинг в Донецк ръководителят на мисията, полковникът от германските въоръжени сили Аксел Шнайдер.

Помолен от журналисти да коментира съсредоточаването на украински войски в района, представителят на ОССЕ отговори: "В момента мога да кажа, че концентрацията на украински въоръжени сили в Донецка област не противоречи на никакви международни споразумения и норми".

Мисията на ОССЕ, която включва представители на въоръжените сили на Германия, Чехия, Дания, Швеция и Полша, ще наблюдава ситуацията в областта в течение на шест дни.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

94

Троцки

преди 10 години

Всичко е дело на световната еврейска мафия.И комунизмът е тяхно дело , и войната срещу православието също.

93

Анонимен

преди 10 години

Турчинов - соросоиден *** нещастен запътил си се към бесилото.Ум царува, ум умува, ум патки пасе.

92

опасна игра

преди 10 години

Турчинов-украинския Милошевич

fallback