Снимка: Reuters
fallback

Привържениците на федерализация на Украйна, които участват в митинг в центъра на Харков, избраха местния жител Владимир Варшавски за "народен губернатор" на областта, предаде ИТАР-ТАСС.

Демонстрантите настояват да бъде уволнен назначеният от Киев губернатор на Харковска област Игор Балута.

Членът на координационния съвет на движение "Югоизток" ДенисЛевин заяви, че задачата на демонстрантите е да отидат на следващото заседание на Харковския областен съвет и да поискат от депутатите организиране на референдум, тъй като, по думите му, "това е един от начините да се възстанови законността в страната".

Според друг член на координационния съвет на движение "Югоизток" Юрий Апухтин, в четири области на Украйна, включително Харковска, вече е решено да се проведе "референдум-допитване".

На него е предвидено да се зададат въпроси за необходимостта от федерализация на Украйна, за възможността за автономия на областите, както и за предоставянето на руския език на статут на втори държавен език.

Демонстрантите в момента избират организационен комитет по провеждане на референдума в Харковска област.

Подобен митинг в подкрепа на федерализацията на Украйна се провежда и в Донецк. 

Малко по-рано днес вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън пристигна в Киев за оказване на подкрепа на прозападните преходни власти, които са изправени пред сепаратистки бунтове в източната част на страната.

Байдън ще се срещне утре с и.д. президент Олександър Турчинов и премиера Арсений Яценюк. Това е първият високопоставен американски представител, който посещава Украйна след визитата на държавния секретар Джон  Кери на 4 март.

Очаква се при това посещение Байдън да обяви пакет от техническа помощ, главно техническо ноу-хау за подобряване на енергийната ефективност, експлоатацията на украински залежи на природен газ и добив на "неконвенционални" газови ресурси, съобщи високопоставен представител на администрацията на САЩ.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

61

ха ха ха

преди 10 години

дерзаите клоуни,както винаги съм казвал във всеки един от нас се крие един истински Наполеон ,тук просто сте накуп и чак приятно му става на човек като чете бисерите виразбираики че винаги има и по-прости и *** от него

Историята ни учи, че там, където си избираме народен съд, народен кмет, народна власт и народен губернатор, сме му таковали "родителското тяло от женски пол" на целия народ. Те севернокорейците също навремето подкрепиха "народния вожд" Ким Ир Сен и вече 60 години живеят като скотове в милитаризирана държава. Че така, народна власт ми дайте, братя, народна власт ми дайте. И само гледайте какво ще направя с цялата държава. Днес ще пеете песни от радост, утре ще треперите пред милицията.

59

be_free

преди 10 години

Е поне този е избран за разлика от онези в Киев!

fallback