Снимка: Reuters

Привържениците на федерализация на Украйна, които участват в митинг в центъра на Харков, избраха местния жител Владимир Варшавски за "народен губернатор" на областта, предаде ИТАР-ТАСС.

Демонстрантите настояват да бъде уволнен назначеният от Киев губернатор на Харковска област Игор Балута.

Членът на координационния съвет на движение "Югоизток" ДенисЛевин заяви, че задачата на демонстрантите е да отидат на следващото заседание на Харковския областен съвет и да поискат от депутатите организиране на референдум, тъй като, по думите му, "това е един от начините да се възстанови законността в страната".

Според друг член на координационния съвет на движение "Югоизток" Юрий Апухтин, в четири области на Украйна, включително Харковска, вече е решено да се проведе "референдум-допитване".

На него е предвидено да се зададат въпроси за необходимостта от федерализация на Украйна, за възможността за автономия на областите, както и за предоставянето на руския език на статут на втори държавен език.

Демонстрантите в момента избират организационен комитет по провеждане на референдума в Харковска област.

Подобен митинг в подкрепа на федерализацията на Украйна се провежда и в Донецк. 

Малко по-рано днес вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън пристигна в Киев за оказване на подкрепа на прозападните преходни власти, които са изправени пред сепаратистки бунтове в източната част на страната.

Байдън ще се срещне утре с и.д. президент Олександър Турчинов и премиера Арсений Яценюк. Това е първият високопоставен американски представител, който посещава Украйна след визитата на държавния секретар Джон  Кери на 4 март.

Очаква се при това посещение Байдън да обяви пакет от техническа помощ, главно техническо ноу-хау за подобряване на енергийната ефективност, експлоатацията на украински залежи на природен газ и добив на "неконвенционални" газови ресурси, съобщи високопоставен представител на администрацията на САЩ.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase