Снимка: БТА
fallback

Избягалият в Русия бивш сътрудник на американската Агенция за национална сигурност Едуард Сноудън отново попадна под светлината на прожекторите. През изминаващата седмица Сноудън неочаквано се появи в телевизионно предаване, в което зрители задават въпроси на руския президент Владимир Путин.

Американецът, обвинен в родината си в държавна измяна за разпространяване на класифицирана информация, се обади по телефона и попита директно: “Събира ли Русия незаконно данни за комуникацията на милиона хора, както правят американските служби и дали г-н Путин смята, че подобни практики са оправдани, ако се подобрява ефективността на разузнаването?”.

В отговор Путин, бивш агент на КГБ, обяви, че за разлика от Съединените щати “Русия няма мащабна система за нерегламентирано следене на хора и според руското законодателство такава система не може да съществува”. Президентът допълни: “Слава Богу, нашите спецслужби са стриктно регулирани от обществото и закона”.

Изявата на Сноудън беше посрещната на нож от критиците му. Те са категорични, че всичко е било предварително планирано и бившият агент е послужил за излъскване на PR-имиджа на Путин. Руското правителство дава убежище, но не и безплатно и Сноудън няма избор, освен да участва в пропагандирането на откровена лъжа, пишат гневни правозащитници в световната мрежа.

Дори се появиха мнения, че беглецът от американското правосъдие в най-добрия случай е наивен идеалист, който не е очаквал да бъде използван от Русия в замяна на убежище. А в най-лошия – изменник, който е шпионирал за Москва през цялото време и сега съвсем съзнателно е част от пропагандата на руската власт.

След тези унищожителни критики Едуард Сноудън нямаше друг избор, освен да отговори публично. На страниците на британския вестник “Гардиън” той посочи, че е изненадан от негативните реакции: “Как може хора, които ме видяха да рискувам живота си, за да разоблича незаконните действия на службите в собствената ми страна, сега не могат да повярват, че съм готов да критикувам наличието на сходни практики в Русия без някакъв скрит мотив?”

Сноудън побърза да уточни, че въпросът му е имал конкретна цел – да притисне политически лидер, който е свикнал да му бъдат задавани само удобни въпроси. “Имах възможност да повдигна темата за неприкосновеността на личните данни по национална телевизия и не я пропуснах. Надявам се, че моят въпрос ще даде тласък на журналисти и общество да продължат дискусията по тази тема”, допълни още бившият агент.

Поддръжниците на Сноудън побързаха да го защитят. Глен Грийнвалд, един от първите журналисти, публикувал секретна информация от бившия агент, написа в Тwitter: “Да зададеш такъв въпрос към Путин, от когото зависи твоето убежище, е наистина смело, наистина почтено”.

Оправданието на Сноудън в “Гардиън” обаче не беше прието особено радушно от критиците му.

Журналистът от списание “The Atlantic” Дейвид Фрум продължава да е убеден, че Едуард Сноудън е съучастник в заблуждаването на руския народ.

Безстрашен защитник на човешките права или кукла на конци? Образът на Едуард Сноудън продължава да е мистерия и обект на разгорещени дискусии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

114

Sasho

преди 10 години

Za rojdennite dni na diktatora Kaputin ubivat jurnalisti za podarak nali?? Primer-Anna Politkovskaya. A balgarite sme kato rusite--robski narod s robsko saznanie.Obichame tezi koito ni strijat !!!

113

kem

преди 10 години

Не Сноудън а тия поито го плюят са марионетки.

112

Анонимен

преди 10 години

Ха, само защото се обадил и бил руски шпион? СМЕХ!!!А някой от "критиците" му да отбелязва КАКВО е питал? И как по-точно такъв критичен въпрос е от полза на Путин?

fallback