Руският президент Владимир Путин Снимка: БТА
fallback

Русия обяви, че ще въведе от сега до 2016 г. план за превъоръжаване на Курилските острови, към които предявява претенции Япония, предаде Франс прес.

Японският външен министър Фумио Кишида, чиято страна зае същата позиция като западните си съюзници по отношение на политиката на Москва в Украйна, уведоми вчера, че отлага посещение в Русия. Съединените щати сметнаха за необходимо в началото на месеца да препотвърдят военната си подкрепа за Япония.

Рускoто министерство на отбраната обяви днес приемането на подробен план за изграждане на военни инфраструктури на Курилските острови, към които Япония има претенции още откакто те са анексирани от СССР през 1945 г.

"От сега до 2016 г. всички основни инфраструктури, които са над 150, ще бъдат изградени", заяви главнокомандващият армията на Източния военен окръг генерал Сергей Суровикин.

"Изборът на региона е съзнателен. Поставен е акцент от ръководството на страната и на армията върху развитието на Далечния изток и по-точно на остров Сахалин и Курилските острови - източни предни постове на Русия", заяви той.

Териториалният спор между Русия и Япония, който се отнася до общо 4 острова, пречи на тези две страни от повече от 65 години да подпишат мирен договор.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

211

Анонимен

преди 9 години

Путин кaзaл че ще преговaрят зa Курилските острови aмa е почнaл дa ги превъоръжaвa, е нaли се сещaте когa ще ги върне-никогa.Кой инвестирa много пaри в нещо дето смятa дa го връщa!1

210

Анонимен

преди 10 години

До номер2Главата и мозъка ти са се появили от нищо!Русия винаги е я имало и винаги е и ще била световна сила!

209

Анонимен

преди 10 години

Курилите са на македонците.Японците и Русия да не спорят.Македонците първи стъпиха на Луната-хамериканците лъжат че Амстронг е направил първата крачка.Гагарин също е македонец.

fallback