Снимка: БТА
fallback

Добросъвестното изпълнение на постигнатите в Женева договорености за Украйна ще съдейства за трайно уреждане на кризата в страната. Това генералният секретар на ООН Бан Ки Мун, чието изявление разпространи световната организация, предаде ИТАР-ТАСС.

Бан Ки Мун приветства резултатите от преговорите в Женева - "редица конкретни и спешни стъпки, насочени към деескалация на ситуацията и мирно уреждане на кризата", съгласувани вчера между Русия, Украйна, САЩ и ЕС.

Генералният секретар "разчита, че всички страни ще демонстрират сериозни намерения да продължат добросъвестното си взаимодействие и ще осъществят стъпките, изброени в женевската декларация".

Ситуацията в Украйна "остава крайно нестабилна", изтъква той и посочва, че "конструктивният диалог с участие на всички заинтересовани страни е единственият път към мирно уреждане".

Oще по темата
Постигнатите в Женева договорености са важна стъпка, тепърва обаче ще бъдат подложени на проверка, коментира германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер.

"Мирът още не е победил в Украйна и засега сме далеч от крайната цел", отбеляза вчера той. "Имаме нов шанс да се избегне разцепване на Украйна и (нейните) региони да работят съвместно за икономическото и политическото бъдеще на страната", уточни министърът.

Според него "сега трябва да се докаже с дела, че женевските договорености няма да останат само на хартия, а ще променят политиката".

Необходимо е незабавно да започне изпълнението на договореностите от Женева, очертали "пътя към деескалация" на кризата в Украйна, заяви в четвъртък британският министър на външните работи Уилям Хейг.

"Твърде важно е спешно да започне осъществяване на споразумението, особено на ангажиментите, поети от Русия, че всички незаконно въоръжени групи трябва да бъдат разоръжени, всички незаконно окупирани сгради да бъдат върнати на легитимните им собственици, а всички незаконно заети улици, площади и други обществени места в украинските градове и селища да бъдат опразнени", се казва в изявление на Хейг.

Мониторинговата мисия на ОССЕ, която вече действа по места, ще играе основна роля в проверката как се изпълнява това споразумение, посочва той.

"Украинците трябва сами да решават как да бъде управлявана страната. Изборите на 25 май са ключова първа стъпка и всички страни трябва да заявят, че ще съдействат за мирното им протичане, за да могат гражданите на Украйна свободно да изразят демократичните си стремежи", добавя Хейг.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

49

МИЛЧО

преди 10 години

До Анонимен: ЕДИНСТВЕНИЯ ВЪЗМОЖЕН ЗАВЪРШЕК НА АМЕРИКАНСКАТА ЦРУ ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА Е ТЕЗИ МЪЖЕ ДА ОСТАНАТ ТАМ ,ДОКАТО РУСКИТЕ ВОЕННИ ПРИСТИГНАТ И ТО ЩЕ БЪДЕ МНОГО СКОРО ! ЗАПАДА ДА ДУХА СУПАТА В ТОЗИ КАЗУС !

48

Инсаров

преди 10 години

Който не иска в ЕС - прав му път към Евразия - предлагам да основем фонд за подпомагане заминаването на нежелаещите ЕС в БГ. Таман върхът на еволюцията в България ще се изнесе за да ощасливи матушка Рус.

47

Анонимен

преди 10 години

Индия... е най-голямата демокрация на земята...Тоя съвсем изтрещя! Индия - кастова система - абсолютен фашизъм.

fallback