Намаляването на консумацията на сол наистина може да спаси човешки живот, показва британско изследване, публикувано в "Дейли мейл".
Проучването е проведено от 2003 г. до 2011 г., като лекарите намалили дажбата на изследваните от сол от 9,5 гр. до 8,1 грaма на ден.
Учените наблюдавали спад от 40% на смъртността след намаляването на дневната дажба сол. Въпреки окуражителните резултати лекарите напомнят, че максималната доза сол на ден трябва да бъде 6 грама.
Британските учени напомнят, че най-много сол се приема от консумацията на хляб. „Скритата“ сол е в месото, сиренето, готовите храни, както и зърнените закуски. Едва 15% от солта, която приемаме, е добавената ръчно от нас.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase
Коментари Напиши коментар
12
Анонимен
преди 10 годиниСолта е НЕОБХОДИМА за да могат веществата лесно да проникват от клетка в клетка. За всеки дажбата е различна според физическия труд. При тежкия труд солта се изхвърля с потта и количеството е над 7 грама на ден. Човешкото тяло е един толям електролит. Припомнете си също приказката за царя, трите му дъщери и солта - където най-малката казала: тате обичам те като солта. Той се обидил и я хвърлил в затвора, но после след безсолна храна от готвача - разбрал какво му е казала и я направил най-богата.
11
бат Васко
преди 10 годиниКак да тълкуваме намаляване на смъртността? След намаляване на солта 40% стават безсмъртни?
10
Ставри
преди 10 годиникорекция на пост 9кУпуваме, а не кОпуваме