Снимка: Reuters
fallback

Украинското вътрешно министерство съобщи, че при днешните сблъсъци в Харков между участници в протестите на привърженици и на противници на федерализацията са пострадали 50 души, 10 от които са откарани в болница. Сред ранените е и сътрудник на милицията, предаде ИТАР-ТАСС.

Около 3000 души са участвали в масовите акции в центъра на града.

Oще по темата
Според съобщението на вътрешното министерство част от привържениците на федерализацията са навлезли на територията на градския съвет, а друга, по-многочислена група е тръгнала към следствения изолатор, за да настоява да бъдат пуснати задържаните на 8 април по време на операцията по освобождаването на сградата на харковската областна администрация.

Министерството уточнява, че заради усложнената ситуация всички задържани на 8 април са отведени в следствения изолатор в град Полтава.

По-късно милицията в Харков е успяла да избута участниците в проруските протести от вътрешния двор на градския съвет, предаде ИТАР-ТАСС. Според информация на вътрешното министерство в хода на операцията един милиционер е ранен и откаран в болница.

Протестиращите се опитали по-късно да щурмуват централния вход на сградата, но милицията ги отблъснала.

По-рано бе съобщено, че участниците в демонстрацията в подкрепа на киевските власти са се събрали при паметника на Шевченко, а привържениците на федерализацията, които настояват за Югоизточна автономия и са против предсрочни избори за президент, са при паметника на Ленин на площад Свобода.

Украински медии съобщават, че около 500 участници в проруския митинг са окупирали по-късно сградата на градския съвет в Харков. При тях е отишъл кметът на града Генадий Кернес и ги е призовал да изберат петима души за преговори, предаде БТА.

По-рано днес беше съобщено за убити в започналата тази сутрин антитерористична операция от силите за сигурност на проевропейското украинско правителство срещу проруски активисти, окупирали редица сгради в град Славянск, в източната част на Украйна.

Убит е офицер от Украинската служба за сигурност, а петима са ранени. Проруски активист също е бил убит при сблъсъците с украинските сили на реда в източния град Славянск.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

126

ето на

преди 10 години

абе каква братска война ви тресе - украинците не са руснаци и те се харесват , колкото и ние със сърбите а Украйна ще се разцепи ,защото е изградена ,както беше Югославия няма как различни народи един да ги яхне и да ги управлява ,приказки от рода толерантност !!? наистина трябва да се прекроят границите на държавите за да миряса Европа

125

ТЦ.ТЦ...ТЦ!

преди 10 години

Ей...само политолози и разбирачи пишат тука! Какъв умен народ сме бре...за чудо и приказ! Още вярвайте на Европа и САЩ! Вярвайте далеч ще стигнете...далеч в ъгъла! Русия е най-добре въоражената в света страна в момента! Излезте от холивуд и вижте на яве какви оръжия развиха руснаците последните 10 години! Путин може да прави каквото си иска! Само леко резюме: https://youtube/watch?v=KaoYz90giTk - айде който знае английски да гледа и да си превежда на простия мозък!

124

Анонимен

преди 10 години

Просто така ,от любопитство вижте кои са битите в Харков :rusvesna.su/news/1397391443

fallback