Снимка: архив, Reuters
fallback

Американският ескадрен миноносец "Доналд Кук" с противоракетна система "Иджис" на борда си навлезе в Черно море, съобщи източник от руското министерство на отбраната, цитиран от ИТАР-ТАСС.

 "Според наличните данни на 11 април към него ще се присъедини големият разузнавателен кораб "Дюпюи де Лом". Има и информация, че вероятно на 14 април в Черно море ще влезе и миноносецът "Дюплекс" от военноморските сили на Франция", съобщи същият източник.

 "По този начин фактът, че в югозападната част на Черно море от края на март се намира спасителният кораб "Ализе" на френските ВМС, за първи път от 2008 г. в Черноморския басейн близо до руските граници се създава военноморска групировка на НАТО", отбеляза той.

Oще по темата

Според същия руски източник, изпращайки кораби в Черно море, НАТО преследва няколко цели наведнъж - да се окаже морална подкрепа на властите в Киев, да се демонстрира сила спрямо Русия с цел нейното възпиране, да се събират разузнавателни данни за мероприятията на руското военно командване в Крим и другите крайгранични с Украйна райони на Русия, включително радио- и радиотехническо разузнаване против руските въоръжени сили.

Възможно било "Доналд Кук" да посети турски и румънски пристанища, но засега не било известно ще влезе ли той в украинското пристанище Одеса, за да демонстрира подкрепата на САЩ за днешното ръководство в Киев, добавил източникът.

Той специално подчертал, че в руското военно министерство разглеждат появата в Черно море на американски боен кораб с противоракетна система "Иджис" като стремеж на САЩ "максимално да приближат морската компонента на своята система за ПРО към територията на Русия". Източникът обръща внимание на зачестилите посещения на американски бойни кораби с противоракетна система на борда в Черно море.

ИТАР-ТАСС припомня, че "Доналд Кук" ще стане първият от четири американски кораба, които ще образуват основния ударен елемент от началния етап на разгръщането на системата за ПРО в Европа. Тези кораби са снабдени с комплекс ракети прехващачи "Иджис" с поразяващ блок SM-3, способни да унищожават балистични ракети в извънатмосферното пространство. Тези сили ще бъдат обединени в единна система с радар за ранно оповестяване в Турция и със строящия се в Румъния пусков блок за ракети "Иджис" с наземно базиране, който трябва да застъпи на бойно дежурство през 2018 г.

Агенцията добавя още, че съгласно конвенцията от Монтрьо за режима на преминаване на военни кораби през Босфора и Дарданелите военни кораби на нечерноморски страни в Черно море не може да пребивават там повече от 21 денонощия, а общият им тонаж за всяка страна не може да надвишава 30 000 тона.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

76

До 76

преди 10 години

Интересни упражнения са ви дали . Хайде сега да направим още сметки, за да лазберем коя страна е по-развита на база БНП/площ. Да сравним Люксембург и Япония! Или Монако и Китай? Или Лихтенщайн и САЩ? Чакам 1 верен отговор. Чакам изводи от сметките! Седни си, двойка! Милото на мама! Жал ме е за теб.

75

щирлиц

преди 10 години

Черно море има само един тесен изход.Дано да са запомнили къде се намира...

74

Анонимен

преди 10 години

До дбжНаполеон да не е германец ????

fallback