Снимка: архив, Reuters
fallback

Европейската комисия обяви създаването на група за подкрепа на Украйна, като неин координатор е еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле, информира ИТАР-ТАСС, цитирайки председателя на Европейската комисия Жозе Барозу.

До голяма степен групата ще бъде аналог на експертната тройка международни кредитори, която бе сформирана за Гърция.

Тя ще се занимава с оценка на състоянието на украинската икономика, ще съветва украинското ръководство за икономическите и политическите реформи. Киев няма да може да отказва дадените съвети, тъй като препоръките на участниците в групата ще бъдат основни при решаването дали да се отпускат траншовете европейска помощ.

Европейската комисия създаде група в подкрепа на Украйна не само във финансов план, но и за оказване на техническа подкрепа, както и помощ в процеса на реформите, посочи Барозу, като допълни, че по-такъв начин ЕС е на страната на Украйна.

Това решение е следваща стъпка, след като Европейската комисия обяви предоставянето на помощ на Украйна от 11 милиарда евро и подписването на политическата част от споразумението за асоцииране в тази страна, допълва Барозу.

Програмата за оказване на финансова помощ е предвидена за 6 години - до 2020 година. Средствата ще се предоставят постепенно при условие, че се изпълняват всички изисквания на Международния валутен фонд (МВФ).

Това е третият опит да се създаде група в подкрепа на Украйна. През февруари и март ЕК изрази готовност за сформирането на такава група, но и в двата случая създаването на групата се отлагаше, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

46

Анонимен

преди 10 години

До ТОДОР ХРИСТОВТе руснаците ни освободиха и от Македония, даже създадоха изкуствена нация. И от Беломорска Тракия ни освободиха и от Северна Добруджа. И за Съединението на България са били против и са инициирали Сръбско-Българската война. Дори министър Лавров заяви:

45

Bulgatani

преди 10 години

Където тази подкрепа? Когато ЕС и САЩ ще даде пари на Украйна? Ако Украйна не плати на Русия за газ ( 2 000 000 000 $) Русия ще затвори газовия вентил . Много лошо за Европа!

44

Анонимен

преди 10 години

Нема бугарски jазик. Бугариjа е вештачка држава, коjа jа измислиле русите, да си ги бране интересите. scribd/ doc/45912148/Митологиа-на-Македонците

fallback